U studentskom domu “Mihaljo Predić - dr Miša” u Zrenjaninu obeležen Dan studenata

Dan studenata Beogradskog univerziteta, 4. april, obeležavaju svi studenti u Srbiji, a tradicionalno ga proslavljaju i studenti u Zrenjaninu. Taj datum ustanovljen je u znak sećanja na studentske proteste 1936. godine kada je u sukobu sudenata i pripadnika profašističke “Organizacije nacionalnih studenata” poginuo Žarko Marinović, student Pravnog fakulteta u Beogradu. Počev od 1955. godine, taj dan se slavi kao dan studenata Beogradskog univerziteta. 
 
 
 
 
Poseban program povodom Dana studenata već punih 20 godina priprema se i organizuje u zrenjaninskom studentskom domu “Mihajlo Predić - dr Miša”, uz modne revije, sportska takmičenja, takmičenja u karaokama, koncerte... Nakon dve godine pauze, zbog epidemije koronavirusa, studenti i njihovi gosti okupili su se danas ponovo u dvorištu studentskog doma. U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, dekanke Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” i drugih zvanica, upravnica doma Tanja Dulović rekla je da u domu svi zajedno čine jednu veliku porodicu i on studentima predstavlja njihovu “drugu kuću”.
- Najlepše je na ulicama grada Zrenjanina sretati bivše stanare doma, koji u velikom broju ostaju ovde, pronalaze životne saputnike, ostvaruju karijeru i budućnost i to je ono što je najlepše za grad Zrenjanin. Sadašnji stanari stiču ovde doživotna prijateljstva, a zaposleni u studentskom domu, kojih nema puno, uvek su stanarima na raspolaganju. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati još bolje uslove smeštaja u domu - istakla je upravnica Studentskog doma “Mihajlo Predić - dr Miša”.
 
Dulovićeva je podsetila da je manifestacija povodom Dana studenata prvi put organizovana 2003. godine i ove je godine pripremljena zahvaljujući upornim studentima, koji su je pripremili s puno entuzijazma. 
 
Gradonačelniku Salapuri je ovom prilikom uručena i posebna zahvalnica Studentskog doma, a on je upravnici doma uručio prigodan poklon - laptop računar.
 
 
 
   
Zapaženu modnu reviju organizovale su Valentina Bozoki, studentkinja master studija studijskog programa za odevno inženjerstvo TF “Mihajlo Pupin”, Teodora Šešum, takođe studentkinja master studija i Ivana Krulj, studentkinja osnovnih akademskih studija. Posebno je zapažena bila kolekcija Valentine Bozoki, s odevnim predmetima kreiranim od reciklažnih materijala. 
 
Studentski dom “Mihajlo Predić - dr Miša”, koji je dobio ime po studentu medicine stradalom u Drugom svetskom ratu, pripada Studentskom centru Novi Sad, druge je kategorije i u 67 smeštajnih jedinica ima 208 mesta, za koje je redovno vlada znatno veće interesovanje. Studenti koji u njemu žive su sa teritorije Vojvodine i Srbije, a pohađaju nastavu na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija. Dom je osnovan 1963. godine, naredne godine obeležiće 60 godina od osnivanja, a u potpunosti je renoviran 2007. godine. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6494/gradonacelnik_studentski_dom_0.jpg