“Da nam sela budu bliža” - novu radnu aktivnost gradonačelnik počeo u Aradcu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem, načelnicom Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelenom Travar Miljević i rukovodiocima nekoliko javnih preduzeća, posetio je danas Aradac, kao prvo naseljeno mesto u okviru nove radne aktivnosti nazvane “Da nam sela budu bliža”. Tom prilikom razgovarao je s predstavnicima mesne zajednice, obišao infrastrukturne radove na saobraćajnici od izlaza iz sela do raskrsnice ka Zrenjaninu i posetio poljoprivredno gazdinstvo Jana Hrubika, koje se uspešno bavi i proizvodnjom vina. 
 
 
 
 
Kako je gradonačelnik istakao u Aradcu, akcija “Da nam sela budu bliža” jeste način da se razmene mišljenja s rukovodstvima mesnih zajednica, da se u neposrednim razgovorima u 22 naseljena mesta sagledaju problemi, proveri šta je urađeno i šta predstoji u narednom periodu. 
- Danas u Aradcu razgovaramo o tome da smo rehabilitovali put u dužini od preko dva kilometra, koji godinama nije bio u adekvatnom stanju, što je ukupna investicija od 102 miliona dinara. Preostalo je da se uradi zaštitna ograda između puta i biciklističke staze i asfaltira nekoliko bočnih priključaka za sporedne puteve, i to je samo jedan deo novca koji se ulaže u asfaltiranje. Da podsetim, gotovo milijardu dinara je ove godine ugovoreno u radovima koji se izvode na putevima na teritoriji Grada Zrenjanina, u samom gradu i u naseljenim mestima - rekao je gradonačelnik i dodao da su na dnevnom redu sastanka danas bile i druge teme.
 
- U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže, razgovarali smo o izgradnji eko-česme i drugim komunalnim problemima koji treba da se rešavaju na teritoriji mesne zajednice. Za projektovanje kanalizacije za celo selo izdvojeno je 6,5 miliona dinara, a s obzirom da Aradac pripada prvom “prstenu” oko grada, gradiće se i potisni vod, s povezivanjem na cevovod “Bagljaš zapad”. Samo izvođenje kanalizacije realizovaće se fazno, kao što to radimo i u drugim naseljenim mestima - naveo je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Njegove saradnike i njega ugostili su u prostorijama Udruženja građana “Harmonija” predstavnici Saveta mesne zajednice, na čelu s predsednikom Rankom Jovanovim, kao i odbornik iz tog sela u Skupštini grada Zrenjanina Danko Đokić. Oni su upoznali gradonačelnika s nekim od planiranih aktivnosti, kao i komunalnim problemima koje bi trebalo rešavati u predstojećem periodu. Kao prioritetni, nametnuli su se sanacija seoskih ulica, uređenje slovačkog groblja, renoviranje pravoslavne crkve, uređenje odvodnih kanala. 
 
Gradonačelnik je još rekao da je i osnovna škola “Bratstvo” u planu za zamenu kotla za grejanje, za šta će u pet škola biti izdvojeno ne manje od 40 miliona dinara. U toj školi odvijaće se i takmičenja u gimnastici i ritmičkoj gimnastici, u okviru programa 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine.  
 
Posetu poljoprivrednom gazdinstvu i vinariji Hrubik, gradonačelnik je ocenio kao veoma korisnu, jer je s domaćinima razgovarao o načinu i mogućnostima da lokalna samouprava pomogne našim vinogradarima. 
- Čuli smo nekoliko konstruktivnih predloga i očekujemo da, nakon razgovora i s drugim proizvođačima, napravimo neki model, neku strategiju kako da, kroz naredni budžet, predvidimo neke podsticaje za vinare i razvoj vinogradarstva u našem gradu - istakao je Simo Salapura
 
 
 
 
Jano Hrubik je, nakon završenih studija u Novom Sadu i mogućnosti odlaska na rad u Slovačku, odlučio da ostane u Aradcu i pokrene poljoprivrednu i vinarsku proizvodnju. Kaže da nije lako, ali da je život na selu mnogo zdraviji za odrastanje njegovo troje dece.
- U Aradcu planiramo da živimo i radimo, i kao poljoprivredno gazdinstvo, pored svih poslova koje radimo u ratarstvu i stočarstvu, bavimo se i proizvodnjom vina, isključivo od grožđa iz naših vinograda. Za sada je to uglavnom za naše potrebe i poklon, na prodaju utiče mnogo faktora, ali razmišljamo o proširenju proizvodnje i ponude i saradnju s ugostiteljskim objektima - ističu domaćini u svom vinskom podrumu, na čijim su policama, iznad vinskih bačvi, uredno složeni brojni pehari i priznanja za proizvedena vina.  
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6540/KOLEGIJUM_ARADAC_0.jpg