Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao svečanosti ustanovljenja kosmopolitskog priznanja “Nikola Tesla”

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je danas, u Hotelu “Vojvodna” svečanosti ustanovljenja kosmopolitskog priznanja “Nikola Tesla”.
Statueta „Nikola Tesla“ , kako su najavio direktor “Media Inventa” Vladimir Markanović,dodeljivaće se u oblastima koje će kandidovati stručna javnost a odabrati Teslin Komitet. Priznanje će se tradicionalno dodeljivati 10. jula, na godišnjicu Teslinog rođenja, u Beogradu. Kandidati su najbolji stvaraoci iz celog sveta, bez obzira na naciju, veru, politička i druga opredeljenja.

 

 

Gradonačelnik Salapura obratio se na samom početku skupa istakavši da posebno raduje to šro je naš grad izabran da prvi posredstvom ove nagrade promoviše kosmopolitizam, ideju koja zagovara najsvetije ljudske odnose, zajedništvo, slogu i razvoj sredine bez ikakvog izuzetka. 
- Naš grad je kroz istoriju uvek imao snage da se izbori sa nedaćama i da mu razvoj i boljitak za sve građane bude na prvom mestu. Prožeti istim duhom kroz istoriji grada su nam priču o kosmopolitizmu pripovedali svojim delima Mihajlo Pupin, Ferenc Kemenj, Konstantin Danil,  Đura Jakšić, Todor Manojlović i brojni drugi manje ili više poznati ljudi, bilo da su deo života proveli u našem gradu ili su se samo kratko zadržali. Njihova dela su nešto što nam i danas važi za svetionik uspeha, a mi se ponosimo što su naši - rekao je on. 

 


Gradonačelnik je izrazio mišljenje da je nagrada koja nosi ime nenadmašnog i grandioznog čoveka Nikole Tesle novo shvatanje ideje kosmopolitizma, koja u vremenu u kome živimo treba da predstavi one ljude koji su spremni da sebe, svoje ideje i resurse daju za razvoj zajednice. 
- Mi u lokalnoj samoupravi smatramo da su u današnje vreme u svakoj sredini važni oni ljudi koji zapošljavaju, stvaraju novu vrednost, omogućavaju da naši građani budu srećni i zadovoljni što ovde žive. Sa druge strane bitno je da prepoznamo heroje u humanitarnom radu ili razvijanju duhovne vrednosti. Lično bih voleo da se i takav način razmišljanja o zajedništvu promoviše kroz Teslino ime - kazao je još gradonačelnik i zahvalio organizatorima što će ubuduće ovom nagradom davati podstrek i svojevrsnu zahvalnost onima koji se ističu u Srbiji. Njihovi napori će pomoći i zajedničkom stremljenju da budemo uspešniji kao društvo.

 

 

Prisutnima se obratio Milan Jarić v.d. pomoćnika za turizam i regionalno privrednu saradnju.
- Velika je obaveza i čast za one koji dobijaju nagradu koja nosi ime ednog od najvećih kod nas, u celoj istoriji našeg naroda. Naš sekretarijat kroz svoje delovanje, kroz svoje konkurse trudi se da ima za cilj da prepozna najbolje u privredi i turizmu kroz podsticaje za zapošljavanje, jedan od tih primera je i ovaj hotel gde mi se sada nalazimo koji pruža izvrsne mogućnosti. Uvek je bila ta neka simbioza izmedju nauke, umetnosti i privrede, a mi ćemo se uvek truditi da kroz naše programe to povežemo na neki način i damo određeni podsticaj svima koji stvaraju - rekao je Jarić. 

 

 

U sklopu današnje svečanosti predstavljena je monografija”Heroji i neimari”, o kojoj je govorio književnik Pero Zubac, koji je i glavni urednik monografije i uručena su četiri priznanja “Kapetan Miša Anastasijević”.
Priznanja su nagrađenima uručili gradonačelnik Simo Salapura i Pero Zubac. 

 


Posebna nagrada povodom 20.godišnice postojanja “Media Inventa” dodeljene su predsedniku Skupštine grada Čedomniru Janjiću - za razvoj lokalne samouprave, Zemljotradničkoj zadruzi “Mrkšićevi Salaši”za razvoj zadrugarstva, kao i Kompaniji “BB Trade”a nagardu je primio Darko Bjeloglav i Zorici Ćulibrk direktorki Banje Rusande, koja se zahvalila u ime nagrađenih.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6561/PRIZNANJE_NIKOLA_TESLA_00.jpg