Održan “Dan otvorenih vrata”, u okviru obeležavanja Dana Evrope: “Evropski fondovi su velika i značajna prilika za Srbiju”

Skupština
U organizaciji Antene Zajedničkog sekretarijata Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija i Grada Zrenjanina, danas je u Gradskoj kući u Zrenjaninu održan “Dan otvorenih vrata” i prezentovan Program prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Pod nazivom “Evropa računa na vas - Evropa računa na mlade”, “Dan otvorenih vrata” namenjen je, pre svega, mladima, učenicima i studentima, s obzirom da se ova godina u Evropi obeležava kao Evropska godina mladih. Takođe, skup je organizovan i povodom obeležavanja Dana Evrope, 9. maja. 
 
 
 
 
Uz učešće predstavnika ambasade Republike Rumunije u Srbiji, Ministarstva razvoja, javnih radova i administracije Rumunije, Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije, Antene Zajedničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, zrenjaninskih učenika i studenata, skup je otvorio i prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić. Podsetio je da je Grad Zrenjanin uključen je ovaj Program od samog početka, od 2004. godine, kada je to bio Susedski program i kada su projekti realizovani u oblasti lokalnog ekonomskog i društvenog razvoja i saradnje između institucija i ljudi s obe strane granice.
“Bili su to značajni koraci ka onom što je usledilo kasnije, nakon uspostavljanja IPA programa i realizacije ozbiljnih infrastrukturnih projekata. U okviru prvog IPA programa, od 2007. do 2013. godine, vrednost projekata iznosila je blizu 20 miliona evra, da bi drugi poziv programa dostigao već 75 miliona evra i doneo nekoliko veoma značajnih investicija u grad Zrenjanin”, istakao je Janjić i pomenuo neke od njaznačajnijih realizovanih projekata. 
 
 
 
 
“Zahvaljujući projektu “Pametna i održiva potrošnja energije”, Zrenjanin je dobio prvu “pametnu zgradu” u Banatu i uspostavio Regionalni centar za energetsku efikasnost. Izuzetno značajan je i projekat pod imenom “Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju”, vredan skoro 14 miliona evra. Istakao bih i nabavku vozila i opreme za zajedničko reagovanje u vanrednim situacijama, odnosno “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”, čiji je nosilac takođe bio naš Regionalni centar za razvoj “Banat”. Vrednost tog projekta iznosila je 828.000 evra”, rekao je Janjić. 
 
Poručio je i da su evropski fondovi velika i značajna prilika za Srbiju, za unapređenje u mnogim oblastima života i rada, a da su posebno značajni projekti posvećeni mladima, što je i tema današnjeg skupa. 
 
 
 
Nakon uvodnih obraćanja Mihajla Dašića, pomoćnika ministarke za evropske integracije u Vladi Srbije i Ruksandre Tutujanu, savetnice u Ministarstvu razvoja, javnih radova i administracije Rumunije, predstavljena je prekogranična saradnja kroz programe finansirane iz EU fondova, kao i uspešno implementirani projekti u oblastima klimatskih promena, životne sredine i zdravlja, obrazovanja i inkluzivnog društva. 
 
Prezentovan je i rad Antene Zajedničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, kao i Interreg IPA Program, za period 2021-2027. godine. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6554/PREZENTACIJA_IPA_PROGRAMA_0.jpg