Svečano obeležen Međunarodni dan urgentne medicine - 110 godina službe hitne medicinske pomoći u Zrenjaninu

Svečanim skupom u Baroknoj sali Gradske kuće danas je u Zrenjaninu, po prvi put, obeležen Evropski dan urgentne medicine. Društvo lekara urgentne medicine Srbije (DLUMS), kao nacionalni reprezentativni član Evropskog udruženja za urgentnu medicinu, danas širom Srbije po peti put obeležava Evropski dan urgentne medicine, pod parolom “Mi brinemo o vama, vašem zdravlju i životu. Molimo vas, brinite i vi o nama”. 
 
 
 
 
Dom zdravlja Zrenjanin - Služba hitne medicinske pomoći organizator je današnjeg okupljanja, na kom su istaknuti značaj i rezultati rada službe, ali i proslavljen vredan jubilej - 110 godina od prvih koraka u uspostavljanju hitne medicinske pomoći u gradu Zrenjaninu. Obraćajući se i pozdravljajući goste u ime grada Zrenjanina, pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević istakla je da se Službe urgentne medicine svakodnevno bore i protiv bolesti i protiv nesreća i protiv vremena. 
- Često samo sekunde dele nečiji život od smrti, a to su one sekunde u kojima je neophodna i presudna ne samo vaša stručnost i obučenost, već i mnogi drugi faktori o kojima se u normalnim okolnostima možda i ne razmišlja. Grad Zrenjanin, zajedno sa donatorima, iz uz pomoć pokrajine i republike, u proteklom periodu pomogao je naše zdravstvene ustanove opremajući ih novim vozilima, tehničkim sredstvima, medicinskom opremom, jer je sve to neophodan preduslov za vaš uspešan rad. Znamo da ima problema s kadrovima, ali verujemo da će Republika Srbija i dalje preduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti da se ti problemi prevaziđu - kazala je ona i poželela ono što lekarima i medicinskom osoblju mnogi žele: da imaju što manje posla.
 
- Ipak, svi znamo da to, nažalost, nije baš tako, da ste angažovani često i preko granica svojih mogućnosti. Želim vam, pre svega, dobro zdravlje, manje stresnih situacija u radu, ponekad malo više razumevanja i strpljenja od strane građana kojima su vaše intervencije potrebne. Budite ponosni na vaš najhumaniji poziv i sve ono što činite svakodnevno na spašavanju života i održavanju zdravlja stanovništva - poručila je pomoćnica gradonačelnika.
 
 
 
 
Prisutne su, u ime Doma zdravlja i SHMP, pozdravili vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” dr Zdravko Ždrale i načelnica Službe hitne medicinske pomoći dr Ivana Sremac
 
Glavni tehničar SHMP Goran Putić prezentovao je istorijat službe i njen razvojni put, od prvih pisanih tragova o hitnoj pomoći u gradu, koji datiraju od 13. jula 1912. godine. Tada je prvo sanitetsko vozilo za prevoz bolesnika bilo u sastavu vatrogasnog društva. Kroz period duži od jednog veka, danas je zrenjaninska Služba hitne medicinske pomoći  organizovana sa 93 zaposlena - 20 lekara, 40 medicinskih sestara i tehničara i 33 vozača, a raspolaže sa 12 sanitetskih vozila, 5 kombi vozila i 3 namenska, karavan i kombi vozila, koja godišnje prevale više od pola miliona kilometara. Služba na godišnjem nivou zbrine oko 30 hiljada pacijenata, ali i učestvuje preventivno na svim javnim skupovima, sportskim događajima i manifestacijama na nivou grada Zrenjanina gde se za to ukaže potreba.  
 
 
 
 
Dr Mihajlo Papić, specijalista urgentne medicine, održao je prigodno predavanje o postupanju SHMP u slučajevima masovnih nesreća i načinu, ulozi funkcionisanja i koordinaciji službi koje učestvuju u saniranju posledica takvih nesreća - medicinskih službi, vatrogasaca spasilaca, policije, vojske, civilne zaštite, o čemu je prikazan i edukativni film. 
 
Obeležavanju Međunarodnog dana urgentne medicine prisustvovali su i načelnik srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović, predstavnici domova zdravlja srednjobanatskog okruga, Opšte bolnice u Zrenjaninu, Policijske uprave, Vatrogasno-spasilačkog bataljona, organizacije Crvenog krsta, Sportskog saveza grada i drugi.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6576/DAN_URGENTNE_MEDICINE_0.jpg