Trideseta nagrada Fonda “Todor Manojlović” za moderni umetnički senzibilitet dodeljena profesoru, književniku i esejisti Slavku Gordiću

Na svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas je, trideseti put, dodeljena nagrada Fonda “Todor Manojlović” za moderni umetnički senzibilitet, a to priznanje, za 2021. godinu, pripalo je Slavku Gordiću, profesoru Univerziteta u Novom Sadu, književniku, književnom kritičaru i esejisti, dugogodišnjem uredniku Letopisa Matice Srpske. Povelju je dobitniku uručio direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” i član Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović” Milan Bjelogrlić, a umetničku sliku zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac
 
Fond “Todor Manojlović” Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina osnovan je 1991. godine sa osnovnom idejom da se sačuva ime i populariše delo Todora Manojlovića, istaknutog zavičajnog stvaraoca. Fond je kroz svoj rad na proučavanju književne zaostavštine, prikupljanje, objavljivanje i popularisanje dela Todora Manojlovića ustanovio i nagradu koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji i nosi naziv “Nagrada za moderni umetnički senzibilitet”. 
 
 
 

Čestitajući tridesetom laureatu ove nagrade, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Santovac istakao je da je u pitanju jubilej koji zavređuje svaku pažnju, poštovanje i kredibilitet.
- Imena dosadašnjih laureata sada čine već respektabilan spisak domaće intelektualne elite i stvaralaca koji su, u svakom trenutku svog života i rada, pratili umetničke principe i ideje kojima se vodio i Todor Manojlović. Kao predstavnik Grada Zrenjanina, drago mi je što u našoj sredini postoji nagrada ove vrste i što smo imali jednog Todora Manojlovića koji je svojim delima i uticajima daleko nadmašio lokalne okvire. Za nama jeste dug put i dosta dobitnika, uglednih i značajnih imena, ali, posmatrano nekim ljudskim trajanjem, tek smo zakoračili u zreo život. Siguran sam da je pred Fondom i njegovom nagradom za moderni umetnički senzibilitet dug i plodan put - poručio je Saša Santovac.
 
 
 
 
O profilu i značaju nagrade Fonda “Todor Manojlović”, kao i njenom aktuelnom dobitniku i njegovom radu i stvaralaštvu govorili su predsednik Upravnog odbora Fonda Nenad Šaponja i član UO Gojko Tešić
 
U obrazloženju Upravnog odbora, navodi se, između ostalog, da je “književnokritička misao Slavka Gordića u najlepšoj tradiciji onoga što moderni umetnički senzibilitet Todora Manojlovića danas može da znači, te da je, istovremeno, njegovo prozno, esejističko i kritičko delo i delovanje ostavilo veoma dubok trag, kako u savremenoj produkciji srpske književnosti, tako i u antologijskim izborima kojima se svojim kvalitetom preporučilo”. 
 
 
 
 
Laureat Slavko Gordić, u svojoj besedi poručio je da je dirnut i počastvovan priznanjem i pokušao da doprinese negovanju uspomene na Todora Manojlovića, kako je istakao, “radnim prilogom” i “nagovorom na ponovno čitanje poezije Todora Manojlovića”.
- Otkriven i obznanjen s velikim zakašnjenjem kao blistav esejista, poznavalac i podstrekač modernih pesničkih strujanja, Todor Manojlović (1883-1968), reklo bi se, još uvek čeka i na svoj izlazak iz senke u zvanju i pozvanju pesnika, stvaraoca u primarno kreativnom smislu. Ponovimo, umesto zaključka, nagovor na novi čitalački susret s pesnikom Todorom Manojlovićem, znanim nam građaninom sveta, kosmopolitom i poliglotom, čiji je tvorački duh i u godinama naizgled nepomičnog života u Bečkereku umeo “da zasija, da zaplamti” - kazao je Gordić. 
 
Pre svečane dodele nagrada, zamenik gradonačelnika Saša Santovac primio je dobitnika nagrade Slavka Gordića i predsednika i članove Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović”, koji su prisustvovali današnjoj ceremoniji. 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6571/NAGRADA_TODOR_MANOJLOVIC_2022_0.jpg