Gradonačelnik u poseti Botošu: selo sporta i povoljnih demografskih kretanja, ulaže se u razvoj i traže rešenja za probleme

Posetom mesnoj zajednici Botoš, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, nastavio je danas aktivnosti u okviru akcije “Da nam sela budu bliža”. Održao je radni sastanak s predstavnicima mesne zajednice, potom je obišao stadion fudbalskog kluba “Omladinac FAM” i dečji vrtić pri osnovnoj školi “1. oktobar”, u kom je grad finansirao otvaranje mlađe vrtićke grupe. Botoš su posetili i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević i predstavnici javnih i komunalnih preduzeća. 
 
 
 
 
Botoš je danas u znaku jubileja - obeležavanja 90. godišnjice od osnivanja fudbalskog kluba - i to je bio neposredan povod za posetu gradonačelnika i najavu večerašnje proslave, ali je na sastanku bilo reči o svim problemima s kojima se selo suočava, kao i o projektima realizovanim od strane grada u poslednjem periodu. 
“Obišli smo danas i stadion fudbalskog kluba “Omladinac”, koji slavi 90 godina postojanja, koji ima dobre uslove, masovnost, to je znak da ovo selo živi i živi za fudbal, i veoma mi je drago što je danas u znaku proslave ovog velikog sportskog jubileja. Takođe, u skladu sa dogovorom s direktorkom škole, obezbedili smo i neophodne rekvizite za opremanje sportske sale u okviru akcije “Sela za školski sport Srbije“, zatim smo nakon toga imali i značajan događaj u okviru sportske školske olimpijade u Botošu, gde je održano takmičenje u okviru karate sporta i naravno, imamo ovde i rvače, još interesovanja za određene sportske grane i to je jako bitno i pohvalno za ovu sredinu, da deca imaju mogućnosti da se bave sportom”, poručio je Salapura. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je izveo simboličan šut na gol, na kom je stajao Vlastimir Filipović, rođen 1932. godine, iste godine kada je i osnovan fudbalski klub. Ovaj krepki 90-to godišnjak kaže da je fudbal počeo da igra odmah posle rata, 1947. godine, upravo kao golman i da je ostao veran “Omladincu” sve do danas, kada se obeležava jubilej. Gradonačelnik je klubu ovom prilikom uručio komplet fudbalskih lopti, trening dresova i markera, a njemu je predsednik organizacionog odbora proslave dr Milan Miljuš predao prigodnu zahvalnicu.   
 
 
 
 
Simo Salapura je još rekao da je ovog proleća u Botošu realizovana investicija vredna 15 miliona dinara - asfaltiranje Ulice Gavrilov Makse, u dužini od 1,3 kilometra, te da je za asfaltiranje u selu preostalo još devet ulica, što je jedan od ciljeva za narednu godinu. Ocenio je kao veoma značajno otvaranje vrtićke grupe u školi. 
“Kada je u pitanju natalitet, pronatalitetna politika, kada je u pitanju škola, tu smo otvorili vrtićku grupu u prethodnom periodu i mogu da konstatujem da to odlično funkcioniše, da ima dovoljno dece, ali, takođe, imamo stvari koje se tiču daljeg razvoja i nekih novih investicija, pored asfalta, a tiču se sanacije postojećih zgrada na teritoriji mesne zajednice. Imamo nekoliko zgrada koje treba da saniramo, ali takođe, imamo problem kao i u svim mesnim zajednicama sa divljim deponijama, o tome smo već nekoliko puta pričali i to želimo da poboljšamo u saradnji s našim javnim preduzećima”, naveo je gradonačelnik. 
 
Demografska slika Botoša povoljnija je u odnosu na neke slične sredine, prisutan je trend kupovine napuštenih kuća, a selo raspolaže i privrednim kapacitetima - tri zemljoradničke zadruge, mlinom “Filipović”, prvom bioenerganom na teritoriji Banata, hotelom. Botoški atar raspolaže sa 7.800 hektara zemlje najviše klase, što je uslovilo da se najveći broj meštana bavi poljoprivredom. 
 
 
 
 

Predsednik Saveta mesne zajednice Branislav Lazić ističe odličnu saradnju s lokalnom samoupravom i zahvaljuje gradonačelniku Zrenjanina što, u kratkom vremenskom periodu, već četvrti put posećuje Botoš. 
“Svako selo bi se ponosilo kao naseljeno mesto Botoš, gde je 24 dečaka i devojčica završilo prvi razred i gde je natalitet u porastu. U odnosu na broj stanovnika imamo najveći priraštaj u Vojvodini, što znači da će u naredne četiri godine svaki razred koji bude upisan u školi će imati više od dvadeset dečaka i devojčica. Seoska deca ni u čemu ne oskudevaju. Stotinak kuća u selu je mladih poljoprivrednika, što garantuje selu budućnost i imamo u selu osnovne parametre za razvoj, a šezdeset kuća koje su bile napuštene kupili su ljudi iz Beograda i Pančeva”, ističe Lazić. 
 
“Roditelji su izuzetno zadovoljni zbog otvaranja vrtićke grupe, budući da veliki broj meštana radi u gradu i sada smo razgovorali s gradonačelnikom i o mogućnosti i pomoći  u formiranju jaslene grupe, što bi bilo od izuzetnog značaja za celokupni razvoj, ne samo školstva u Botošu, nego i za razvoj sela”, rekla je direktorka OŠ “1. oktobar” Staša Velisavljev.
 
 
 
 
Gradonačelnik je posetio pripremnu predškolsku i vrtićku grupu pri školi, poželeo budućim prvacima srećan polazak u školu, a mlađoj grupi da na najlepši način iskoriste raspust. Podsetio je da grad ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike za sve prvake, uz tradicionalne poklone u vidu đačkih torbi i pripadajućeg pribora.  
 
Osnovnu školu “1. oktobar“ pohađa 121 učenik, u odeljenjima od prvog do osmog razreda. Pripremni predškolski program ima 17 polaznika, koji su upisani u prvi razred u narednoj školskoj godini, a mlađa vrtića grupa broji 24 dece. Grad Zrenjanin je finansirao celokupnu organizaciju rada mlađe grupe u iznosu od preko milion dinara, što je omogućilo rekonstrukciju i opremanje prostora za boravak dece, kao i rad vaspitača.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6609/KOLEGIJUM_BOTOS0.jpg