Obuka stručnog tima Crvenog krsta Srbije u Zrenjaninu: sedam od deset srčanih zastoja dogodi se van bolnice

“Čak sedam od deset naglih srčanih zastoja dogodi se u uslovima van bolnice. Zato je važno da što više nas ume da pritekne u pomoć i tako spasi život“, kazao je generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović danas u Zrenjaninu, gde je stručni tim Crvenog krsta Srbije održao obuku u merama oživljavanja u okviru kampanje “Život u tvojim rukama“.
 
Miladinović je istakao da je prvih tri minuta ključno i da se nakon toga drastično smanjuje šansa za preživljavanje. “Svaki naredni minut oduzima 10 odsto mogućnosti da izbegnemo fatalni ishod“, naglasio je generalni sekretar i dodao da su znanje i veštine koje stiču polaznici obuke dragoceni. 
 
 
 
 
Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Snežana Vučurević izrazila je zadovoljstvo što će grad koji broji oko 200 sportskih klubova, grad olimpijaca, dobiti mogućnost da svoje sportiste obuči u veštini koja u kritičnim trenucima srčanog zastoja spasava život. Ona je iskoristila ovu priliku da podseti na humanitarni rad Crvenog krsta Zrenjanina. “Crveni krst naš grad čini humanijim i boljim, jer promoviše volonterizam kao važan činilac u gradnji pravednijeg društva. Ponosni smo na ovu organizaciju“, zaključila je Vučurević.
 
Dr Branislav Ljiljak, predsednik komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije, istakao je da visokoobučeni lekari, vrhunski aparati, helikopteri... ništa ne može da vrati u život kada je prekasno. “Vreme je najvažnije, a tu ni najrazvijenije zemlje ne mogu da budu u prednosti. Zato je kod srčanog zastoja ključno da se pored unesrećenog nađemo mi koji smo spremni i obučeni da pomognemo“, kazao je on.
 
 
 
 
Sekretar Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević skrenula je pažnju na značaj grada kao čuvara sportskih vrednosti i podsetila da su se u Zrenjaninu stekle 24 olimpijske medalje, te da je zato obuka upravo sportista važna akcija koja će sport učiniti bezbednim.
 
Skupu u Zrenjaninu prisustvovali su predstavnici Sportskog saveza grada, Saveza za školski sport, JU “Sportski objekti”, proslavljeni olimpijac Milorad Stanulov, kao i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić
 
 
 
 
Kampanja „Život u tvojim rukama“ odvija se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije. 
 
Ideja kampanje “Život u tvojim rukama” jeste da obuči građane kako da reaguju u trenucima naglog zastoja srca i pomognu osobi kojoj je srce stalo, jer adekvatna pomoć u prvim minutima spasava život. Obuka podrazumeva, uz uobičajene tehnike prve pomoći, upotrebu aparata za automatsku defibrilaciju namenjenog nemedicinskom kadru. Cilj kampanje je širenje svesti o tome da možemo spasiti ljudski život pravovremenim reagovanjem stečenim na obuci koju organizuje Crveni krst Srbije, a moto kampanje glasi: “Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako”.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6608/ZIVOT_U_TVOJIM_RUKAMA_0.jpg