Projekat RCR “Banat” o održivoj urbanoj mobilnosti, u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje ADRION - SMILE PLUS

Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat” promovisao je danas projekte SMILE i nastavak projekta SMILE PLUS. RCR “Banat” partner je na projektu “Prva i poslednja milja intermodalne mobilnosti u zakrčenim urbanim zonama Adrion regiona - SMILE PLUS” koji se realizuje u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje ADRION i predstavlja nastavak istoimenog projekta SMILE. Promociji je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.
 
 
 
Projekat se, između ostalog, bavi rešavanjem saobraćajnih problema umesto na konvencionalan način tj. kroz izgradnju infrastrukture i njeno prilagođavanje zahtevima, na drugačiji način, primenom mera koje motivišu korisnike da manje koriste putnički automobil, a da više svoje svakodnevne aktivnosti realizuju nemotorizovanim načinima kretanja. U evropske zakone uvedeni su planovi održive urbane mobilnosti, strateški dokumenti koji pomažu stvaranju kvalitetnijeg života u gradovima.
 
Najavljujući današnju promociju, direktorka RCR “Banat” Irena Živković rekla je da i ovaj projekat RCR “Banat” realizuje u saradnji sa Gradom Zrenjaninom. 
- Koncept projekta zahteva i razmenu iskustva, od strane većih gradova koji su imali probleme kada je održiva mobilnost u pitanju, kroz njihovo rešavanje tih problema i primere dobre prakse i partneri na projektu su bili u mogućnosti da usvoje ta znanja i da to implementiraju. Projekat je podrazumevao i prikupljanje podataka za grad Zrenjanin u oblasti saobraćajne infrastrukture, tokova saobraćaja, turističkih potencijala, smeštajnih kapaciteta. Nakon toga urađen je transnacionalni akcioni plan na nivou projekta i sve što je uneto u njega poslužiće kasnije za izradu Plana održive urbane mobilnosti u gradu Zrenjaninu. Danas se podrazumeva da takav plan ima svaki veći grad u Evropi - objasnila je Živković. 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac istakao je da se i Zrenjanin sve više suočava s problemom saobraćaja, posebno u zonama intenzivne stanogradnje, kao i s problemom tranzitnog saobraćaja, te da se traže rešenja za budući period. 
- Da bi se našla adekvatna rešenja, potrebno je sagledati trenutno stanje i analizirati potrebe, tako da ćemo rezulate ovog projekta koristiti i prilikom izrade Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina, koja treba jasno da predvidi sve što je delom sadržano u projektu. Ono što grad Zrenjanin već radi u ovom trenutku, osim rekonstrukcije i asfaltiranja pojedinih ulica, jeste završetak treće faze obilaznice, što očekujemo već za nekoliko dana. Takođe, Zrenjanin je, na zahtev “Puteva Srbije” u potpunosti uradio i eksproprijaciju trase za poslednji, četvrti krak obilaznice i očekujemo da u narednom periodu ona bude završena u potpunosti - rekao je Santovac. 
  
Još jedna značajna aktivnost koja je realizovana kroz SMILE projekat jeste izrađena Studija bezbednosti biciklista u gradu Zrenjaninu koja predstavlja analizu stvarnog stanja bezbednosti biciklista u saobraćaju u gradu Zrenjaninu, uključujući sve faktore koji utiču na bezbednost.
 
 
 
Kroz nastavak projekta SMILE PLUS urađena je revizija scenarija urbane mobilnosti u postkovid-19 periodu za grad Zrenjanin koji su danas predstavljeni. Mobilna scenarija koristiće se za planiranje transportnih politika i mera koje će doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i kvalitetu urbanog transporta sa jedne, ali i unapređenju bezbednosti sa druge strane.
 
Pored eksperata iz naše zemlje, podrške JP “Putevi Srbije”, veliku podršku pri realizaciji projekta RCR “Banat” je imao i od Univerziteta IUAV iz Venecije, čije su reference i rad u ovoj oblasti poznate u Evropi i celom svetu. Tokom današnjeg događaja, putem video linka, obratio se i dr Frančesko Brucone, profesor na IUAV  Univerzitetu koji je, između ostalog, predstavio video tutorijal pripremljen u okviru SMILE PLUS projekta, a koji predstavlja smernice za pravilnu izradu Plana održive urbane mobilnosti.
 
Ukupan budžet ovog projekta je 161.381 EUR, od kojih je 137.174 EUR finansirano iz sredstava IPA fonda prekogranične saradnje. Partneri na projektu dolaze iz četiri države: Italije (Venecija), Hrvatske (Dubrovnik), Slovenije (Kopar) i Srbije (RCR “Banat”, Zrenjanin).   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6607/RCR_SMILE_PLUS_0.jpg