U okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža” gradonačelnik posetio Farkaždin: zajednički do rešenja nekih problema, potrebno i samoorganizovanje

Četvrta odrednica u okviru radne aktivnosti gradonačelnika Zrenjanina “Da nam sela budu bliža” danas je bio Farkaždin. Nakon razgovora s predstavnicima mesne zajednice, gradonačelnik Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je poljoprivredno gazdinstvo Stevice Matića i mesnu organizaciju penzionera. Ispred Grada Zrenjanina, u Farkaždinu su danas boravili i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, gradski većnik Marinel Mendrea i načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević, kao i predstavnici javnih preduzeća i ustanova Goran Kravarušić, Nemanja Milinković, Srđan Bogaroški, Dragomir Radovanac i narodni poslanik Rajko Kapelan
 
 
 
 
Farkaždin je staro srpsko mesto, na desnoj obali Tamiša, u narodu zvano Kurjakovo. čiji je naziv pomađaren. Naseljeno je sredinom i u drugoj polovini 18. veka, kao mesto na Tamiškoj vojnoj granici i imalo je militarski status. Pripadao je Perleškom srezu. Od 1772. godine selo ima srpsku narodnu školu - ove godine obeležava se jubilej - 250 godina od početaka obrazovanja. Najznačajniji spomenik kulture je hram Rođenja Presvete Bogorodice, građen u periodu 1847-1850. godine. Po popisu iz 2011. godine, selo ima 1.179 stanovnika i 395 domaćinstava. Trenutno je u školi 91 učenik, a ukupno dece u selu je nešto više od stotinu. 
 
Komentarišući današnju posetu, gradonačelnik je rekao da je grad u prethodnom periodu uložio sredstva u asfaltiranje Tamiške ulice i bušenje novog bunara za poboljšanje vodosnabdevanja, uz očekivanja da će ta investicija biti završena tokom letnjih meseci. 
- Dogovorili smo se da uradimo pešačku stazu u delu glavne ulice, kojom se odvija najveći deo tranzitnog saobraćaja kroz selo i ukupna vrednost ove investicije je blizu 6 miliona dinara. Takođe bi trebalo da se realizuje početkom jula - istakao je Salapura. 
 
 
 
Problemi istaknuti u Farkaždinu slični su onima u drugim naseljenim mestima, na rešavanje nekih od njih može da utiče lokalna samouprava, a za neke je potrebno i da se meštani organizuju na drugačiji način.  
- Jedan od većih problema je divlja deponija van sela, za čiju sanaciju je potrebno između 15 i 20 miliona dinara i to je ozbiljan problem u skoro svim naseljenim mestima. Tu je prisutna i lična odgovornost i svest stanovnika mesne zajednice i neophodno je malo bolje organizovati tu priču, da se ne dešava da se na mestu očišćene divlje deponije ubrzo stvara nova, znači povećanje svesti meštana, ali i kontrole s naše strane. Što se ostalog tiče, prisutni su različiti komunalni problemi. Formirali smo ovde i vrtićku grupu, u prvi razred treba da krene 12 dece, ali ono što nije dobro je velik odliv stanovništva. Javljaju se, s druge strane, i neki pozitivni trendovi, jer se, zbog geografskog položaja sela, blizine Tamiša, blizine Beograda, kupuju imanja, zemljšite i parcele za vikendice. Pokušaćemo i raditi na tome da rešimo ove probleme, u saradnji s mesnom zajednicom i stanovnicima Farkaždina - naveo je gradonačelnik. 
 
Posetu je ocenio značajnom i predsednik Saveta MZ Farkaždin Ljubiša Tuba, dodavši da se meštani u selu pretežno bave poljoprivredom i stočarstvom, te da je kuriozitet da na nešto više od hiljadu stanovnika ima dve hiljade stočnih grla. U mesnoj zajednici nastoje, kako je rekao, da istaknu komunalne probleme i rešavaju ih zajedno s lokalnom samoupravom, a uz navedene pomenuo je i bezbednost saobraćaja u zoni glavne raskrsnice u selu, uređenje parka i objekta doma kulture, kao i izgradnju jednog terena za mali fudbal. 
 
 
 
Jedan od poljoprivrednika je i Stevica Matić, koji se bavi ratarstvom, povrtarstvom i stočarstvom. Na svom imanju i zemljištu koje uzima u zakup gaji     suncokret, kukuruz, pšenicu, delom bostan. Kooperant je preduzeća “Janković” doo iz Perleza, preko kog plasira 80 odsto svoje proizvodnje.
- Poljoprivredom se bavim otkad znam za sebe i to je kod nas porodična tradicija duža od stotinu godina. Drago mi je zbog današnje posete gradskih čelnika, da imamo priliku da porazgovaramo, s obzirom da ovo vreme baš nije naklonjeno poljoprivredi. Ulažemo značajna sredstva u proizvodnju, a da ne znamo šta ćemo dobiti. Repromaterijal je skup, pritom nismo sigurni kakve će biti cene naših proizvoda - kaže Matić, ali i ističe da ne razmišlja o bilo kakvom drugom poslu, osim bavljenja poljoprivredom i ostanka na selu. 
 
 
 
Na kraju današnje posete Farkaždinu gradonačelnik je posetio prostorije Gradskog udruženja penzionera Zrenjanin - mesnu organizaciju Farkaždin. Sopstvenim radom i aktivnostima, penzioneri su proširili i opremili prostor u kom se okupljaju i organizuju u njemu različite aktivnosti, što može da bude primer i za neke druge seoske sredine.     

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6590/KOLEGIJUM_FARKAZDIN_0.jpg