Vidovdan - praznik koji simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, viteštva i herojstva

Služenjem pomena, polaganjem venaca na spomen-obeležja, svečanom akademijom u Kulturnom centru Zrenjanina i dodelom priznanja učenicima generacije u protekloj školskoj godini, danas se obeležava Vidovdan, praznik koji u našem narodu simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, viteštva i herojstva. Vidovdan je i dan sećanja na sve one koji su, tokom viševekovne istorije, položili živote za slobodu srpskog naroda i svoje zemlje. 
 
 
 

Tradicionalno, na ovaj dan, vence na spomen-obeležje pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima 1991-1999. godine, položili su predstavnici Grada Zrenjanina, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Policijske uprave Zrenjanin, Veterana posebnih jedinica policije, Saveza udruženja boraca narodnooslobodičkog rata, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina i članovi porodica poginulih. U delegaciji Grada Zrenjanina bili su zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević i zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović
 
 
 
 
Prisutnima se, u ime organizatora skupa, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, prigodnim rečima obratio predsednik Jovica Pilipović, a u ime Grada Zrenjanina obratio se zamenik gradonačelnika Saša Santovac, poručivši da je Vidovdan dan koji u srpskom narodu ima poseban značaj.
- Taj značaj datira još od staroslovenskog boga rata i obilja, Svetog Vida, do godina koje su, baš na Vidovdan, sudbinski menjale istoriju i put našeg naroda. Kosovska bitka i sveti knez Lazar označili su Vidovdan kao ishodište i simbol opstanka pravoslavnog srpskog naroda na balkanskim prostorima. Kasniji događaji, takođe na isti datum, dodatno su učvrstili Vidovdan kao praznik koji simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, viteštva i herojstva - poručio je Santovac i dodao da Vidovdan jeste tužan dan, da se obeležava dostojanstveno i s pijetetom, ali da nas svako razmišljanje o njemu ispunjava ponosom i herojstvom, odlučnošću da uvek ostanemo svoji, na svome. 
 
 
 
 
Santovac se osvrnuo i na deo obeležavanja praznika kojim se okrećemo ka budućnosti, a to je dodela priznanja najuspešnijim učenicima u protekloj školskoj godini.
- Vidovdan sutrašnjice simbolizuju naši najuspešniji đaci, učenici generacije, kojima ćemo nešto kasnije uručiti posebna priznanja. Za njih i za naraštaje koji dolaze, stvaramo svakodnevno privredni i svaki drugi ambijent u kom će moći da završavaju škole, nalaze željeni posao, zasnivaju porodicu, ostvaruju se kao ljudi. Investicioni zamah u kom se grad poslednjih godina nalazi, uliva nadu i obećava da će Zrenjanin biti sve bolje mesto za život i rad. Ne samo za njegove stanovnike, već i za one koji će u njega poželeti da dođu, a verujem da će takvih u narednim godinama biti sve više - istakao je u obraćanju zamenik gradonačelnika.     
 
Uz pomen sveštenika Srpske pravoslavne crkve - hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu, venci su danas položeni na spomenik na kom su uklesana 53 imena naših sugrađana, pripadnika vojske, policije ili dobrovoljaca, kojima je odata dužna počast.  
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6625/POLAGANJE_VENACA_VIDOVDAN_2022_0.jpg