Adaptacija i opremanje prostora dečjeg vrtića u Opštoj bolnici, u okviru projekta Predškolske ustanove Zrenjanin

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, uz pomoć zajma Svetske banke, a s ciljem unapređivanja dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svako dete od rođenja do 6,5 godina, naročito za decu iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa.
 
Grad Zrenjanin učestvuje u Komponenti 3. projekta - Podrška deci i porodici iz osetljivih društvenih grupa. Primarne aktivnosti ove komponente su usmerene na unapređivanje veština roditelja i staratelja za razvojnu stimulaciju dece, kao i unapređivanje vaspitne prakse s fokusom na najosetljivije društvene grupe. 
 
Projekat “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje - S’ osmehom u vrtić” realizuje grad Zrenjanin s partnerima - Predškolskom ustanovom Zrenjanin, Centrom za socijalni rad grada Zrenjanina, Crvenim krstom, Domom zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, Opštom bolnicom “Dr Đorđe Joanović” i Udruženjem “Ostanimo budni”. 
 
 
 
U okviru jednog od ciljeva projekta - Jačanje kapaciteta institucija i organizacija u jedinicama lokalne samouprave za pružanje usluga deci i porodicama iz osetljivih društvenih grupa - izvršena je adaptacija i opremljen prostor dečjeg vrtića u Opštoj bolnici “Dr Đorđe Joanović” u Zrenjaninu. 
 
Predškolska ustanova Zrenjanin obuhvata 21 objekat, ali u svom sastavu ima i jednu vaspitnu grupu na dečjem odeljenju zrenjaninske bolnice. Bolničku grupu pohađaju deca koja se nalaze na bolničkom lečenju, bilo da pohađaju vrtiće ili nisu obuhvaćena sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Deca u ovom prostoru borave zajedno sa svojim roditeljima.
 
 
 
Za kvalitetno ostvarivanje delatnosti postojala je potreba za adaptacijom i boljom opremljenošću radne sobe novim nameštajem, rashladnim uređajem, IKT opremom, igračkama, literaturom za decu i vaspitače i drugim didaktičkim sredstvima. Opremanje navedenim sredstvima jednim delom je obezbedila predškolska ustanova, a drugi deo je obezbeđen predviđenim sredstvima projekta.
 
Koordinatorka Radne grupe za izradu i implementaciju projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje - S’ osmehom u vrtić” grada Zrenjanina i pomoćnica direktora PU Zrenjanin Tatjana Lojović istakla je da je želja svih učesnika u projektu bila da deca koja su na bolničkom lečenju i posećuju bolnički vrtić, što kvalitetnije provedu vreme sa vaspitačima predškolske ustanove i da se i deca i njihovi roditelji osećaju prijatnije i lepše prilikom boravka u bolnici.
 
 

Direktor Opšte bolnice “Dr Đorđe Joanović” Dr Igor Kitaresku zahvalio se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja što je, kroz ovaj projekat, prepoznalo potrebu za unapređenjem rada dečjeg vrtića na odeljenju pedijatrije zrenjaninske bolnice.
- Po mom saznanju, ovaj vrtić jedini je takvog tipa u Srbiji, na šta smo posebno ponosni i nadamo se da će i u narednom periodu naši najmlađi sugrađani, ako već moraju da borave u bolnici, taj period lakše prebroditi u ambijentu vrtića - kazao je dr Kitaresku. 
 
 
Uz Tatjanu Lojović i dr Igora Kitareskua, promociji bolničkog vrtića na dečjem odeljenju zrenjaninske bolnice prisustvovali su V.D. direktora Predškolske ustanove Vladimir Petrović, koordinatorka Tima projekta Predškolske ustanove Maja Šujica, pomoćnik direktora bolnice Dr Vanja Kunkin, saradnica za odnose sa javnošću bolnice Maja Sladojević, kao i vaspitači predškolske ustanove i lekari i medicinske sestre sa dečjeg odeljenja zrenjaninske bolnice.

Fotografije: Predškolska ustanova Zrenjanin 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6648/Predskolska_ustanova_projekat_bolnica_0.jpg