Gradonačelnik na “Žetelačkim danima” u Mužlji: to je ono što treba da baštinimo, čuvamo i negujemo, to je naš identitet

“Zahvaljujući “Žetelačkim danima” koji se održavaju već 39 godina, mi smo danas duhovno bogatiji. Ono što smo videli ovde, na otvaranju, kada su u pitanju narodna igra, nošnja, muzički instrumenti i ono što ćemo videti na njivi, stari običaji, alati, sama žetva, to je nešto što treba da baštinimo, da čuvamo i negujemo. To uspešno rade organizatori ove manifestacije, ja im se na tome zahvaljujem i to je samo još jedan podstrek za ono što treba Grad Zrenjanin da radi - da pružimo podršku i promociji Mužlje, podršku negovanju starih tradicija, zanata i običaja koje imamo, jer je to nešto što nas definiše, neki naš identitet - poručio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, otvarajući danas u Mužlji “Žetelačke dane”, tradicionalni etno-festival koji se organizuje svakog leta, tokom jednog vikenda u julu mesecu.
 
 
 
 
On se obratio prisutnima ispred doma Mađarskog kulturno-umetničkog društva “Petefi Šandor”,  gde je održan prigodan kulturno-umetnički program u kom su nastupili članovi svih generacija MKUD “Petefi”. Učesnike “Žetelačkih dana” i goste pozdravio je i Palatinuš Ervin, predsednik Saveta MZ “Mužlja”, a među gostima su, osim gradonačelnika Zrenjanina, bili i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i potpredsednica komiteta u skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač, direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine Puškaš Janoš i članovi Gradskog veća grada Zrenjanina Stojko Jožef i Saša Kandić
 
 
 
 
Nakon programa u centru Mužlje, festivalska povorka krenula je ka “Sunčanom jezeru”, u Mužljanskom ritu, ka žitnom polju na kom se odvija takmičenje u kosidbi žita na tradicionalan način, onako kako se to u ovim krajevima radilo vekovima. Osim takmičenja kosaca, odevenih u narodne nošnje, na kom su važni detalji dužina otkosa, način oštrenja kose i slaganja pokošenog žita, sastavni deo manifestacije je i bogat “žetelački doručak” - izložba i degustacija banatskih gurmanskih specijaliteta, kao sastavnog dela svake žetve, pre nego što počne kosidba. Osim nekoliko domaćih ekipa i Subotičana, tradicionalno su se koscima pridružili učesnici iz naselja Otelek, u rumunskom delu Banata. Gostiju je bilo iz mnogih sredina u Vojvodini, a stigli su i iz Mađarske.
 
 
 
 
S obzirom da se festival održava u slavu žetve, žita i hleba, pre kosidbe je obavljeno i osvećenje žita i žetelaca. Takmičarski deo je, kao i uvek, ostao, nekako, u drugom planu. Prevagnulo je druženje, dobro raspoloženje, šarolika gastronomska ponuda, zvuci tamburaša, u prijatnom ambijentu uz “Sunčano jezero”, na obodu Mužlje. U okviru manifestacije, održano je i takmičenje u pecanju za najmlađe, a u popodnevnim časovima sledi takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Za organizaciju “Žetelačkih dana” zaduženi su mesna zajednica “Mužlja” i Udruženje porodičnih gazdinstava “Klaster Fokus”.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6633/ZETELACKI_DAN_2022_0.jpg