Gradonačelnik u Orlovatu: zajedničkom komunikacijom ka rešavanju problema, važno i negovanje sećanja na najpoznatijeg Orlovaćanina, Uroša Predića

Posete mesnim zajednicama u naseljenim mestima na teritoriji grada gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura nastavio je danas u Orlovatu. Zajedno sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem, članom Gradskog veća Marinelom Mendreom i rukovodiocima javnih komunalnih preduzeća, Salapura je održao sastanak s predstavnicima MZ “Orlovat”, obišao osnovnu školu “Uroš Predić” i još tri lokacije, u vezi sa životom i radom velikana naše umetnosti, čijim je imenom nazvana i škola: spomen-sobu, hram Vavedenja Presvete Bogorodice i domaćinstvo Stankovih, koje se nalazi na mestu nekadašnje Predićeve rodne kuće. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je, nakon posete, istakao da je jedanaesta stanica kampanje “Da nam sela budu bliža” jedno od najstarijih sela u Banatu, poznato po Urošu Prediću, vinogradarima, u poslednje vreme po Dušku Tošiću i podsetio na neke od investicija realizovanih u Orlovatu u poslednjem periodu.
“U fazi realizacije je bušenje bunara za optimalnije vodosnabdevanje stanovnika sa teritorije ove mesne zajednice, u osnovnoj školi su izvršeni radovi na unapređenju elektroinstalacija, u vrednosti investicije nešto većoj od 700 hiljada dinara, razgovaramo i o gasifikaciji, ovo je jedna od škola koja se greje na ugalj, te će u jednom momentu uslediti i zamena kotla. Grad Zrenjanin je iz budžetskih sredstava finasirao otvaranje vrtićke grupe u školi i opremio prostor za njen rad i ono što raduje jeste da je ove godine u tu grupu upisano 15 mališana, isto toliko i u predškolsku grupu, kao i da će u školu poći 11 đaka prvaka. To je pozitivna tendencija i mali pomak naviše, škola je u solidnom stanju i verujem da će uslovi za obrazovanje u njoj biti još bolji. Problema u selu ima, uvek će ih i biti, ali se trudimo da, kroz neku zajedničku komunikaciju, izdvojimo prioritete i odredimo dinamiku rešavanja”, istakao je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Dodao je i da je važno da negujemo kulturu sećanja na našeg znamenitog slikara, čoveka koji je proslavio i Orlovat i Zrenjanin, Uroša Predića. Posetio je domaćinstvo Stankovih, sa dvorištem u kom raste stablo duda, kog je posadio otac Uroša Predića, sveštenik Petar Predić i gde se nalazila slikareva rodna kuća. U spomen-sobi Uroša Predića predstavljen je njegov život i rad, a u pravoslavnom hramu, građenom 1924. godine po projektu čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, Uroš Predić je oslikao ikone na kojima je predstavio svoje roditelje i dedu, u likovima Svete Petke, Svetog Nikole i Svetog Save. Po obilasku svih ovih lokacija, gradonačelnik je najavio i neke dalje korake koji se tiču čuvanja uspomene na Uroša Predića
“Naredne godine je 70 godina od njegove smrti i u tom smislu ćemo inicirati, zajedno s mesnom zajednicom, da se ta godišnjica dostojno obeleži i da se nastavi s gradnjom spomen-kuće Uroša Predića, za koju postoji projekat i gde su urađeni temelji, a za tu namenu apliciraćemo za sredstva i prema višim nivoima vlasti”, kazao je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
 
 
 
Predsednica Saveta MZ “Orlovat” i nastavnica matematike u OŠ “Uroš Predić” Sanja Cedler izrazila je zadovoljstvo zbog posete gradonačelnika i zbog mogućnosti da otvoreno razgovaraju o svim problemima s kojima se u selu suočavaju. Istakla je značaj projekata koji se rade u školi, koju pohađa oko 90 đaka, i navela da su roditelji izuzetno dobro prihvatili otvaranje vrtićke grupe, u prethodnoj školskoj godini.  
“Tokom današnjeg sastanka nametnuo se zaključak da je ekologija najveći problem - čistoća, deponije, uređenje groblja, loša je i pijaća voda i nadamo se da kopanje bunara, koje je počelo, donosi napredak posle dugo godina. Nije adekvatno predstavljen naš znameniti slikar Uroš Predić, njegova spomen-soba je skromna i potrebno je izgraditi spomen-kuću i više uticati na svest ljudi o tome ko je Uroš Predić i šta je još potrebno da bi se ovde realizovale i neke đačke ekskurzije”, kazala je ona i dodala da je saradnja s lokalnom samoupravom po ovim i drugim pitanjima dobra.
 
“Nisam nailazila do sada na zatvorena vrata i uvek je bilo sluha da nam se iskreno kaže šta je moguće i šta nije moguće realizovati od naših zahteva i ja se nadam da će se ta saradnja nastaviti i na rešavanju nekih većih problema i značajnijih projekata”, zaključila je predsednica Saveta MZ Sanja Cedler.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6664/KOLEGIJUM_ORLOVAT_0.jpg