Gradonačelnik u poseti pogonima kompanije GLM-RS: konstantan rast proizvodnje, širenje kapaciteta i povećanje broja zaposlenih

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas proizvodne pogone kompanije GLM-RS, koja od 2018. godine posluje u halama nekadašnjeg “Minela”, kao brownfield investicija. Razlog za posetu je nabavka novih, najsavremenijih mašina, širenje proizvodnje i nova zapošljavanja od strane te italijanske kompanije, koja uz pogone u matičnoj državi i Zrenjaninu, posluje i u Meksiku. 
 
 
 
 
Delatnost kompanije je proizvodnja metalnih komponenti za potrebe automobilske industrije (izduvni sistemi). Pogon u Zrenjaninu počeo je s radom na površini od oko 4100 m2 i sa 19 zaposlenih radnika, da bi se danas proizvodnja odvijala na 7000 m2, sa 93 zaposlenih koji rade u tri smene. Direktor Rade Berbakov ističe da turbulencije na tržištu koje se tiču auto-industrije nisu uticale na rad kompanije i da su realizovani svi predviđeni ugovori i poslovi.
- Tržište jeste nestabilno i ne možemo mnogo planirati unapred, ali se ne žalimo i ispoštovali smo sve predviđene isporuke. Iako smo deo lanca snabdevanja, u toku ove godine nismo imali problema i rezultati koje smo postigli u prvih šest meseci bolji su od očekivanih - ističe Berbakov i dodaje da je preduzeće u potpunosti izvozno orijentisano.
 
- Izvozimo u Nemačku, Francusku, Češku, Italiju, Rumuniju, počeli smo da snabdevamo i novootvorenu kompaniju “Bojsen” u Subotici koja nam je potvrdila svoje planove, tako da možemo biti zadovoljni i poslovanjem i celokupnim privrednim ambijentom u Srbiji, preciznije u Zrenjaninu - kazao je direktor Berbakov.
 
 
 
 
Kompanija je prošle godine uložila 2,5 miliona evra u nabavku novih, automatizovanih mašina i robota, koje su postale potpuno operativne i rade u punom kapacitetu. 
- Mašine su iz serije 4.0, povezane internetom s proizvođačima, tako da nema potrebe ni za dolaskom servisera, ceo radni proces direktno se može pratiti preko računara i to predstavlja završetak našeg investicionog ciklusa, započetog dolaskom u Zrenjanin 2017. godine. U ovom trenutku popunili smo proizvodne i prostorne kapacitete, prošle godine smo iznajmili još 2200 kvadratnih metara, zadovoljni smo uslovima poslovanja koje obezbeđuju država i lokalna samouprava. Postižemo sve one ciljeve koje smo postavili u trenutku odabira Zrenjanina kao destinacije za ovu investiciju i idemo u dobrom pravcu - zaključio je Rade Berbakov.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, nakon obilaska proizvodnih pogona, rekao je da je ta investicija, dolazak GLM u Zrenjanin, bila opravdana iz više razloga. 
- Lokalne ekonomske prilike u gradu su takve da se Zrenjanin sada pozicionira kao važno mesto za investiranje. Trenutno je u toku realizacija najveće investicije, u planu je izgradnja auto-puta, a GLM je jedan od šest italijanskih investitora u našem gradu, koji je zabeležio konstantan rast od početka proizvodnje, širenje kapaciteta i povećanje broja zaposlenih. Nadamo se i stabilizaciji tržišta auto-industrije, onim lokalnim, ali i makroekonomskim prilikama koje pruža Vlada Republike Srbije i očekujemo da će njihovo poslovanje u narednom periodu biti izvesnije i još bolje, na korist i lokalne zajednice i stanovništva - istakao je Salapura. 
 
 
 
 
Još je rekao da interesovanje za gradnjom kapaciteta u gradskim industrijskim zonama i dalje postoji, da su nedavno stigla tri pisma o namerama za kupovinu zemljišta i da je na Gradu Zrenjaninu da dodatno oprema i širi industrijske zone, kako bi mogao adekvatno da odgovori na zahteve investitora. Ponovio je da velika investicija, kakva je izgradnja fabrike pneumatika “Linglong”, povlači sobom i manje investicije, a uz sve to nameće i značajne infrastrukturne poduhvate. 
- Izgradnja auto-puta do Beograda i Novog Sada svakako će doprineti da se Zrenjanin dodatno pozicionira kao ekonomski i privredni konkurent ostalim gradovima u Republici Srbiji, ali i u regionu - zaključio je gradonačelnik.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6645/GLM_0.jpg