Premijerka Brnabić: Vlada Srbije stala iza projekta vodosnabdevanja Zrenjanina, sanacije vodovodne mreže i uključenja pouzdanog partnera u posao prečišćavanja

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije “Metito” Rami Gandur i v.d. direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin Predrag Bodiroga potpisali su danas u Vladi Republike Srbije Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće. Svečanom potpisivanju prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Mubarak Al Daheri, čime je iza projekta u Zrenjaninu stala Vlada Republike Srbije, koja će uložiti i dodatna sredstva u unapređenje čitavog sistema vodosnabdevanja našeg grada. 
 
 
 
Predsednica Vlade je istakla da je današnje potpisivanje najznačajniji trenutak u ovom preteškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode. Navela je da je problem pijaće vode u Zrenjaninu ne višedecenijski, već viševekovni, ali je prvi put krenuo da se rešava 1985. godine kada je pokušana izgradnja fabrike za pijaću vodu. 
- Nadam se da mi danas ovim stavljamo tačku na taj problem i da ćemo u prvom kvartalu 2023. godine imati tehnički ispravnu vodu u Zrenjaninu, a u prvom kvartalu 2024. godine i vodu koja je u potpunosti ispravna za piće. Mislim da svi znaju probleme na koje smo naišli i koje smo imali, neuobičajeno je da se Vlada Srbije uključila u rešavanje ovog problema, mada je u Zrenjaninu problem bio takve vrste i tako opsežan da je u rešavanje morala da se uključi i Vlada - navela je ona.
 
Predsednica Brnabić je ukazala i da je sve u vezi sa fabrikom vode od samog početka bilo postavljeno pogrešno, što je ovaj problem učinilo skoro nemogućim za rešavanje.
- Nismo želeli da odustanemo, i nismo želeli da jednostavno kažemo da ono što je izgrađeno ostavimo kao spomenik neodgovornosti, nestručnosti i neprofesionalizma, već smo zaista, kao što možete da vidite i kao što ste videli kroz čitavu ovu sagu, dali sve od sebe da pronađemo u svetu dovoljno stručnog i dovoljno dobrog privatnog partnera koji će preuzeti izgrađenu fabriku, dodatno investirati i obezbediti da Zrenjaninci imaju vodu za piće. 
 
 
 
Dodala je da sve to Vlada Republike Srbije nije mogla da uradi javnim sredstvima, jer je projekat već pokrenut kao privatna investicija,
- Šta god da smo uradili značilo bi da smo, praktično, isplatili privatnog investitora za posao koji nije dovoljno dobro urađen, nije dovršen i da smo sredstva iz javnog budžeta dali gradu Zrenjaninu za nešto što mi ne možemo da koristimo. U tom smislu, jedini izlaz bio je da nađemo dovoljno dobrog i pouzdanog privatnog partnera koji će preuzeti fabriku i uložiti dodatna sredstva koja nisu beznačajna, imati znanje i tehnologiju da obezbedi da fabrika isporučuje vodu za piće - objasnila je ona i ukazala da je taj partner pronađen u Kompaniji “Metito”, jednom od globalnih lidera u tehnologijama za tretiranje vode, kao i u izgradnji postrojenja za tretiranje otpadnih voda.
 
Zahvalila se gradonačelniku Salapuri i njegovom timu na upornosti da zajednički dođu do privatnog partnera, a posebno kompaniji “Metito” i direktoru Ganduru, na spremnosti   da ulože značajna sredstva u samu analizu postojeće fabrike vode, i na to kako ona može da se unapredi da bi Zrenjaninci dobili pijaću vodu, 
- Uložili su 3,5 miliona evra da preuzmu tu fabriku i obezbeđuju dodatnih 18 miliona evra, koliko će biti investicija u fabriku kako bi ona bila, ne dovoljno dobra, već da bi postala fabrika koja može da proizvede pijaću vodu za građane do prvog kvartala 2024. godine. Ovim će biti obuhvaćeno centralno gradsko jezgro i prvi prsten oko gradskog jezgra, odnosno, biće obezbeđena pijaća voda za nekih 95.000 građana Zrenjanina, a na Gradskoj upravi dalje stoji da razgovaraju o novim vodoizvorištima i ostalom, kako bi i ruralne sredine imale pijaću vodu i da time stavimo tačku na ovaj problem kao što stavljamo tačku i u drugim lokalnim samoupravama, pre svega u Vojvodini, gde su i najveći problemi sa pijaćom vodom i gde u ovom trenutku gradimo fabriku za tretiranje vode u Kikindi koja ima sličan problem sa vodom - navela je ona. 
 
 
 
Predsednica Brnabić je podsetila da se na ovaj način završava posao koji je započet još 2015/16. godine.
- Šest meseci su trajali pregovori sa “Metitom” oko ovog ugovora koji je danas potpisan, kako bi obezbedili građanima Zrenjanina obezbedili pijaću vodu, iskoristili svo znanje i tehnologiju koju poseduje “Metito”, na način da ta cena bude najprihvatljivija moguća i za građane i za privredu u Zrenjaninu. Važno je da smo uporedo s tim rešavali još jedan ogroman problem, a to je problem vodovodne mreže u Zrenjaninu, koja je u lošem stanju, više od 10 odsto cevi su i dalje od azbesta, to sve moramo da zamenimo i da saniramo. Vlada Republike Srbije je, kroz Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima, u to uložila 510 miliona dinara, u kompletno saniranje vodovodne mreže i zamenu svih azbestnih cevi, tako da kada dođe trenutak da imamo pijaću vodu, da nemamo gubitke i problem u samoj mreži, već da voda koja dođe do domaćinstava i koja izlazi iz česme bude jednakog kvaliteta kao ona voda koja je na izlasku iz fabrike. Ovo radimo kroz javno privatno partnerstvo, onako kako smo morali ili trebali da uradimo od samog početka projekta - kazala je još predsednica Brnabić i istakla da privatni partner dobija na upravljanje fabriku na 25 godina, ne samo upravljanje već i inevsticiju u fabriku, a da lokacija i vodoizvorište ostaju imovina Grada Zrenjanina, kao i sama fabrika koja se, nakon isteka koncesije, vraća na upravljanje gradu. 
 
 
 
Nakon potpisivanja, gradonačelnik Simo Salapura je istakao da je danas učinjen veliki korak ka rešavanju višedecenijskog problema u Zrenjaninu.
- Verujem da je ovo istorijski trenutak kada ćemo moći da kažemo da smo uspeli da rešimo ono što generacije iza nas nisu uspele - rekao je gradonačelnik i zahvalio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i njenom timu na podršci koju su pružili Gradu Zrenjaninu.
 
- Ovo je dodatna garancija da ovaj projekat ima težinu, da može da uspe i bude efikasan kada su u pitanju aspekti svih delova ugovora. Zahvalio bih se i čitavom mom timu, ekspertima, profesorima, kabinetu, Gradskoj upravi, mojim pomoćnicima, našim javnim preduzećima, svima koji su bili uključeni u ovaj nimalo lak pregovarački proces, ali, na kraju, verujem da smo napravili dobro rešenje. Takođe, zahvalnost dugujemo i građanima Zrenjanina koji su bili strpljivi i koji su nas svojim poverenjem obavezali da rešavamo višedecenisjke probleme u našem gradu i mislim da to uspešno radimo, uz podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Verujem da je ovo istorijska stranica za Grad Zrenjanin, jedan blistav period našeg rada i verujem da će u našem gradu u prvom kvartalu 2024. godine biti bistra i čista, kada očekujemo da nijedan Zrenjaninac ne kupuje flaširanu vodu - rekao je gradonačelnik Slapura, zahvalivši i medijima koji su pratili situaciju u Zrenjaninu i izrazio očekivanje da će, kada je u pitanju ovaj projekat biti napravljena dobra priča za grad, i da se Zrenjanin više neće spominjati po pitanju zabranjenje vode za piće, već po novim investicijama koje se očekuju, po velikim gradilištima, izgradnji auto-puta, a što će, kako je gradonačelnik kazao danas u Vladi Republike Srbije, doneti boljitak svim Zrenjanincima. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6636/POTPISIVANJE_UGOVORA_VLADA_BGD_0.jpg