Svečano dodeljene diplome “Vuk Karadžić” - Kulturni centar ispunjen najvrednijim što Zrenjanin u ovom trenutku ima

Grad Zrenjanin organizovao je danas tradicionalni prijem i dodelu diplome “Vuk Karadžić” najuspešnijim učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina u školskoj 2021-22. godini, a svečanost je ove godine održana u Kulturnom centru Zrenjanina. Počela je izvođenjem “Gaudeamus igitur”, studentske himne, u izvođenju zrenjaninskog  vokalnog kvarteta “Vita Brevis”.  
 
U protekloj školskoj godini, diplome “Vuk Karadžić” zaslužilo je 166 učenica i učenika u osnovnim i 99 u srednjim školama. Učenici su nagrađeni diplomama i prigodnim knjigama velikana naše književnosti, a Grad Zrenjanin, u saradnji s Javnom ustanovom “Sportski objekti” omogućio im je, kao i prethodnih nekoliko godina, da besplatno posećuju gradske bazene do kraja ove godine.  
 
 
 
 
Učenike, njihove nastavnike, profesore i roditelje koji su prisustvovali svečanosti, pozdravili su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić. Gradonačelnik je poručio učenicima, dobitnicima diploma “Vuk Karadžić”, da “ko je nad knjigom savijen bio, u životu je koračao uspravno“ i da imaju mnogo razloga da u narednom periodu i u novom životnom dobu, koračaju uspravno i ponosno. 
“Pre svega, iza vas su marljiv rad, rezultati i trud, čime ste stekli ovo prestižno priznanje i dobili Vukovu diplomu, zvanje - Vukovca.  Još jedan od razloga je što sa ovih prostora koračali velikani, iz Banata i Zrenjanina, velikani u oblasti nauke, kulture, sporta, slikarstva i raznih drugih oblika društvenog stvaralaštva. Dragi roditelji, dragi nastavnici i profesori, želim da vam se zahvalim što ste uložili trud, vaše su zasluge za ovaj uspeh značajne, a mi ćemo se, kao lokalna samouprava, u ovom, istorijskom trenutku za naš grad, u novom investicionom zamahu, truditi da stvorimo takav ambijent, gde god da odete da možete da se ponosite svojim gradom, a isto tako, da se u njega vratite, da možda rukovodite njime u nekom narednom periodu, da date svoj doprinos njegovom razvoju,  jer bez vas, bez mladosti, bez budućnosti koju vi činite, nećemo ništa postići” - rekao je Salapura i dodao: 
 
 
 
 
“Još jednom vam čestitam svima, na odličnim rezultatima, na uspehu koji je iza vas. Želim vam da ovaj letnji raspust provedete u dobrom zdravlju, da se dobro odmorite, na jesen vas čekaju nove obaveze i novi izazovi, za koje morate da budete odgovorni i spremni da ih savladavate svakodnevno. Svakog dana pomalo, jednako je dovoljno da napravite odličan rezultat za vas, za vaše roditelje, za sredinu koju predstavljate, za vaše buduće škole i za fakultete. Još jednom vam hvala, čestitam vam srdačno u ime grada Zrenjanina i u svoje lično ime”, istakao je gradonačelnik Simo Salapura na današnjoj svečanosti. 
 
Načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić čestitala je učenicima u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Školske uprave i u svoje lično ime, izrazivši zadovoljstvo i čast što se nalazi u društvu najboljih.
“Čestitam vama, dragi učenici, ali jednako tako, čestitam i vašim roditeljima, nastavnicima, mentorima, direktorima, jer svi oni su zaslužni, takođe, za vaš uspeh, jer timski rad je jedini način da se dođe do uspeha. Pojedinac ne može ništa, a tim može mnogo. Novi izazovi vas čekaju već danas i sutra, i svakoga dana. Ja sam sigurna da ćete mnogo lakše odoleti, i da ćete se mnogo lakše suočiti sa tim izazovima zahvaljujući znanju, koje ste poneli iz vašeg dosadašnjeg izazova. Ono što želim da vam poručim, je da sanjate velike snove i da stremite velikim snovima, jer dokle god sanjate i stremite snovima, nemojte se takmičiti sa drugima i nemojte zaboraviti da ostvarenje vaših snova ne treba da bude želja da budete bolji od drugih. Ja vas molim da želite da budete najbolji za sebe, i da budete najbolja verzija sebe i da sačuvate svoj intengritet. Nemojte zaboraviti da sve ljude koje budete sretali na putu tokom svog radnog veka i života poštujete i da budete dobri prema njima, da činite dobra dela, jer to će pokazati kakvi ste zaista, i to će pokazati da je to naš i vaš najveći uspeh”, poručila je nosiocima Vukove diplome Snežana Oluški Vlačić
 
 
 
 
U ime osnovaca i srednjoškolaca, nosilaca diplome “Vuk Karadžić” obratili su se Ksenija Knežević, učenica OŠ “Đura Jakšić” i Luka Radaković, učenik generacije Zrenjaninske gimnazije. Ksenija Knežević rekla je da joj je pripala velika čast i zadovoljstvo da se obrati u ime učenika osmih razreda i zahvali svima koji su doprineli njihovom uspehu. 
- Želela bih da se zahvalim direktorki, nastavnicima, učiteljici, svim zaposlenima u školi, za svaku toplu reč, na strpljenju koje su pokazali dok smo odrastali. Hvala vam što ste učinili da postanemo odgovorni, zreli i pametni ljudi. Ovo je bio značajan period u životu svih nas, hvala za svaku lekciju, ali najviše hvala za životne lekcije koje ste nam svakoga dana predavali. Hvala što ste verovali u nas, hvala za svaku podršku, za divnu saradnju s našim porodicama. Bili smo sjajan tim koji pobeđuje - rekla je ona i poželela svojoj generaciji uspeh u daljem školovanju i hrabro suočavanje sa svim izazovima.
 
 
 
 
 
Luka Radaković takođe je izrazio posebnu zahvalnost roditeljima, nastavnicima i profesorima, koji su u svakom trenutku bili uz svoju decu, odnosno uz svoje đake.
- Želim da vam kažem da imate razloga da verujete da će ovaj grad u budućnosti biti još lepše i bolje mesto za život, zahvaljujući ovim mladim ljudima, u čije se ime danas i obraćam i zahvaljujem im na ukazanom poverenju. Zahvaljujem se i Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku, na odvojenom vremenu i trudu kako bi se ovakav skup održao - poručio je Radaković. 

Gradska uprava ujedno obaveštava sve učenike koji nisu danas, iz bilo kog razloga, bili u mogućnosti da prisustvuju svečanosti, da mogu diplome, knjige  i propusnice za bazen preuzeti u Kabinetu gradonačelnika, kancelarija Gradske uprave br. 107, radnim danima od 08-14 časova. Takođe, na istom mestu može se prijaviti ukoliko se na nekoj od odštampanih diploma potkrala neka slovna greška u imenu učenika ili škole, kako bi u što kraćem roku bila ispravljena. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6644/VUKOVE_DIPLOME_2022_0.jpg