Zamenik Santovac na obeležavanju Dana ustanka: ovaj datum jedan je od simbola naše borbe i odlučnosti da sami rešavamo svoju sudbinu

“Na Ivandan, 7. jula 1941. godine, odjeknuli su prvi pucnji protiv fašističkog okupatora na teritoriji Srbije. Tri meseca nakon zverskog bombardovanja Beograda i porobljavanja naše zemlje, slobodarski narod podigao je ustanak. Narod slavne i herojske prošlosti i zemlja pobednica u Prvom svetskom ratu, koja se nikada nije mirila s okupacijom i stranom vojničkom čizmom, učinili su ono što se moralo i što je duboko usađeno u naše istorijsko trajanje - da se suprotstavi neprijatelju i zlu, tada oličenom u fašizmu i nacizmu”. 
 
 
 
 
Tim rečima, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac počeo je obraćanje okupljenima na današnjem obeležavanju Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu. Ceremonija je održana pored spomenika žrtvama fašizma u Karađorđevom parku, a uz delegaciju Grada Zrenjanina - u kojoj su bili i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević - vence na spomenik položili su i načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović, delegacije Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin. Himnu Republike Srbije otpevala je članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, naša sugrađanka Milica Dosković
 
 
 
 
Spomenik u Karađorđevom parku otkriven je 1946. godine, na mestu stradanja rodoljuba iz Pančeva i spomen-grobnice u kojoj je bilo sahranjeno preko 200 stradalih sa teritorije celog tadašnjeg sreza, između ostalih i Žarko Turinski, Koča Kolarov i Žarko Zrenjanin - čiji su posmrtni ostaci kasnije preneti na druge lokacije. Prostor oko spomenika uređen je pre dve godine, kao deo širih aktivnosti na obnovi i uređenju spomen-obeležja na teritoriji grada, o čemu je zamenik Santovac posebno govorio.
“Danas smo se okupili na ovom mestu, između ostalog, i da ukažemo da vodimo brigu o našim spomenicima iz različitih istorijskih perioda. Obnovili smo u prethodne četiri godine sedam spomenika iz Drugog svetskog rata, u toku je obnova još jednog, posebno smo uredili i prostor oko ovog spomenika u Karađorđevom parku i s tim aktivnostima ćemo nastaviti i u narednom periodu. Značajno nam u tome pomažu naš Zavod za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čemu im još jednom zahvaljujemo”, kazao je Santovac i ukazao na značaj datuma koji se danas obeležava. 
 
 
 
 
“Ovaj datum jedan je od simbola naše borbe i odlučnosti da sami rešavamo svoju sudbinu. Početkom Drugog svetskog rata, retko koji narod u Evropi imao je snage da se suprotstavi fašističkoj Nemačkoj. Nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, srpski narod izabrao je drugačiji put i ponosno stao na stranu velike evropske antifašističke i slobodarske koalicije. Narodnooslobodilačka borba okupila je sve rodoljube, a među njima su bili i pripadnici drugih naroda i nacija koje ovde vekovima skladno žive”, poručio je Saša Santovac.
 
 
 
Dodao je i da ovaj jul protiče u znaku investicija i značajnih infrastrukturnih radova.
“Juče smo u Vladi Srbije potpisali ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće, i verujem, učinili najznačajniji korak ka rešenju tog problema. Završena je gradnja trećeg kraka obilaznice, počinju uskoro radovi na lokaciji centralnog prečistača otpadnih voda, a to su samo neki od važnih projekata koje realizujemo. Do narednog jula, verujem, očekuje nas još puno dobrih i značajnih vesti”, istakao je zamenik gradonačelnika na današnjoj svečanosti u Karađorđevom parku. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6637/POLAGANJE_VENACA_7_JUL_2022_0.jpg