Gradonačelnik dodelio ugovore o dodeli seoskih kuća za sedam porodica na osnovu konkursa Ministarstva za brigu o selu, do sada kupljeno 27 kuća u 13 naseljenih mesta

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura uručio je danas u Gradskoj kući ugovore o dodeli seoskih kuća za sedam porodica na osnovu konkursa Ministarstva za brigu o selu.

 


To su porodice Radul - Perlez, Miškeljin - Elemir, Miler - Mihajlovo, kao i porodice Babin i Pecić-Nikolić - Tomaševac, Sič i Uzon - Paraljov - Belo Blato.

 

 

Do sada je, zahvaljujući sredstvima Ministarstva za brigu o selu kuće dobilo ukupno dvadeset sedam porodica u trinaest naseljenih mesta na teritoriji našeg grada.

 

 

 

Današnje uručenje ugovora bila je ujedno i prilika za razgovor sa gradonačelnikom tokom kojeg se moglo čuti da su porodice zainteresovane i za konkurse koje sprovodi Grad Zrenjanin, a koji se odnose na dodelu bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju porodičnih kuća, a posebno za one iz oblasti poljoprivrede -  za podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju, organsku proizvodnju i pčelarstvo.

 

 

Gradonačelnik je nakon dodele ugovora rekao prisutnima da je kupovina seoskih kuća jedna u nizu mera da se naša sela ožive, a da je zadatak kampanje “Da nam sela budu bliža”, koju sa svojim saradnicima sprovodi, da se identifikuju problemi i obezbede sredstva za njihovo rešavanje, a samim tim stvore i bolji uslovi za život.

 

 

 

Podsetio je da je, od kada je pokrenuta akcija Ministarstva za brigu o selu, u Zrenjaninu kupljeno 27 seoskih kuća u 13 naseljenih mesta i da je to znak da je ona naišla na dobar odziv i da imamo zainteresovane mlade bračne parove za ostanak na selu i da naša naseljena mesta žive.

 


- U to sam se uverio i obilazeći naša naseljena mesta u okviru kampanje “Da nam sela budu bliža”. U Mihajlovu i Lukinom selu gotovo da i nema slobodnih placeva, u Orlovatu beležimo visoke cene seoskih kuća sa okućnicom, a u Stajićevu i Botošu imamo stabilizaciju broja meštana, ali i blagi pozitivan trend kada su u pitanju deca koja idu u jaslenu grupu ili polaze u prvi razred - kazao je gradonačelnik Simo Salapura.

 

 

Istakao je i da će Grad Zrenjanin pokušati da kroz mere podrške poljoprivredi, bilo da je reč o nabavci plasteničke opreme, organskoj proizvodnji, ili podršci u pčelarstvu, dodatno pomogne njihov život na selu i dodatno oživi život na selu.
- To ćemo činiti i još jednim konkursom koji će biti raspisan u poslednjem kvartalu ove godine, za podršku ženskom preduzetništvu, za šta mogu konkurisati i ove mlade porodice kako bi se ekonomski osnažile i svoj život na selu dodatne obogatile, a istovremeno podignu i lokalnu privredu i sela na viši nivo - rekao je Salapura.

 

 

Do kraja godine, naglasio je, kako je planirano budžetom, biće raspisan i konkurs za dodelu sredstava za podsticaj starih zanata. 

Inače, među onima kojima su danas uručeni ugovori je i četvoročlana porodica Miler iz Mihajlova koji navode da su zadovoljni i da planiraju ostanak na selu budući da imaju stalni posao u Zrenjaninu i da tek sada ne nameravaju da odlaze iz cvog sela, baš kao i porodica Miškeljin iz Elemira koji u narednom periodu planiraju da se na svom domaćinstvu bave plasteničkom proizvodnjom povrća i za to iskoriste subvencije Grada. 

       

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6665/UGOVORI_SEOSKE_KUCE_00.jpg