“Dani Srpske u Srbiji” i u Zrenjaninu: za intenziviranje saradnje među mladima s obe strane Drine

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, koja se ove godine organizuje od 8-14. septembra, održana je juče i u Zrenjaninu, jednom od deset gradova domaćina u našoj zemlji. Projekat pod tim nazivom pokrenut je 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima na nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali. 
 
Zrenjanin je tom prilikom posetila delegacija Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, u kojoj su bili šef Predstavništva Mlađen Cicović, Tatjana Duvnjak, samostalni stručni saradnik za promocije, planiranje i unapređenje rada Predstavništva i Jelena Kusmuk, samostalni stručni saradnik za razvoj i unapređenje privredne saradnje. Ugostio ih je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicom Cicom Vučković. Razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji između grada Zrenjanina i gradova u Srpskoj, a dogovoreni su i neki naredni koraci u tom pravcu.
 
 
 
 
Mlađen Cicović istakao je da je svaki dolazak u Zrenjanin za njega predstavlja nešto posebno, pre svega zbog činjenice da u našem gradu i okolini živi puno ljudi poreklom s prostora Republike Srpske. 
- Danas smo po sedmi put u Zrenjaninu u okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, i s rukovodstvom grada razgovarali smo kako da međusobnu saradnju gradova i opština podignemo na još veći nivo, imajući u vidu činjenicu da Zrenjanin ima potpisana tri sporazuma o saradnji s gradovima i opštinama u Republici Srpskoj. Dogovorili smo da ta saradnja bude usmerena, pre svega, ka mladima, studentima, istaknutim umetnicima i privrednicima, jer to će biti garancija da će naša saradnja u narednom periodu biti čvršća i bolja nego sada - kazao je Cicović i dodao da je primarna uloga Predstavništva da promoviše Republiku Srpsku i njene vrednosti, ali i da podstiče i jača saradnju sunarodnika s obe strane Drine.
 
Cicović je još naveo da je dogovoreno da se sa Kancelarijom mladih u Zrenjaninu pokrene inicijativa da studenti iz Republike Srpske u našem gradu obavljaju praksu.
 
 
 
  

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je Zrenjanin aktivno uključen u organizaciju “Dana Srpske u Srbiji”, koja ove godine doživljava i jubilej - jednu decenicu od pokretanja. Ukazao je na dobru saradnju između grada Zrenjanina i bratskih gradova i opština u Srpskoj.
- Bratski gradovi su nam Trebinje, Laktaši i Bijeljina, sarađujemo i s Višegradom i Bilećom, ali i mnoga naseljena mesta na našoj teritoriji imaju neke bratske veze i korene u pojedinim krajevima Republike Srpske. Te veze su mnogo duže i dublje od ovog desetogodišnjeg perioda u kom se održava manifestacija i nastavićemo da ih održavamo i negujemo - rekao je gradonačelnik i dodao da u tom smislu prate ono što čine rukovodstva Srbije i Srpske, ne samo kada je u pitanju kulturna saradnja nego svaka oblast ekonomskog razvoja. 
 
 
 
 
U nastavku jučerašnjih dešavanja, u Kulturnom centru Zrenjanina održan je i koncert etno-grupe “Iva“ iz Doboja. Gosti iz Srpske imali su sjajan nastup u prepunoj sali i na najbolji način predstavili deo tamošnjeg umetničkog stvaralaštva.  
 
Programi desete jubilarne manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ nastavljaju se u Nišu i Subotici, kao i turističkom ponudom u Novom Sadu.
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6718/DANI_SRPSKE_ZRENJANIN_2022_0.jpg