Dobar odziv sugrađana na šestom “Danu pešačenja” - zajedno s gradonačelnikom, trasom devet zrenjaninskih mostova šetalo više stotina učesnika

Klub planinara “Zrenjanin”, Savez pedagoga fizičke kulture grada Zrenjanina i Savez za školski sport grada Zrenjanina organizovali su danas, povodom Dana pešačenja na nacionalnom nivou, po šesti put takvu akciju u gradu Zrenjaninu, uz dobar odziv naših sugrađana, posebno mlađih. Ranijih godina taj broj se redovno kretao između pet stotina i hiljadu, tako je bilo i ovoga puta.
 
 
 
 
Od samog starta na trasi im se pridružio i gradonačelnik Simo Salapura, ističući još jednom značaj fizičke aktivnosti, zdravih načina života, boravka na otvorenom prostoru, posebno za najmlađe. On je redovan učesnik svih takvih akcija, kakvih u gradu Zrenjaninu tokom godine ima više.
- Čestitam našem Klubu planinara koji, u saradnji sa sportskim i školskim savezom i školama, organizuje ovakve aktivnosti i želim da se zahvalim i direktorima škola i nastavnicima koji su dali svoj doprinos da ova akcija uspe, naravno i svim učesnicima. Imamo neku našu krilaticu “Zrenjanin u pokretu”, koja podrazumeva više aktivnosti i manifestacija. Pored Dana pešačenja imamo i polumaraton, maraton, uličnu trku u Ečki, Trku za srećnije detinjstvo, sve su to aktivnosti kroz koje promovišemo zdrave stilove života - rekao je gradonačelnik.
 
 
 
 
Jadranka Kostovski, sekretar Kluba planinara Zrenjanin, istakla je da se Dan pešačenja odvija pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i da je više institucija ujedinjeno u pripremi i organizaciji, kako bi dan učinili što lepšim.
- Staza je poznata, ide pored ili preko devet mostova, u dužini od osam kilometara, može se i skratiti ako je nekom mnogo da je prepešači celu. Akcija se može smatrati tradicionalnom, želimo da hodamo, jer je to jedan korak bliže zdravlju - poručila je Kostovski, naglašavajući i slogan ovogodišnjeg “Dana pešačenja”.
 
Učesnici manifestacije i ove godine krenuli su sa platoa na Trgu dr Zorana Đinđića i šetali trasom zrenjaninskih mostova, prateći specifične staze između njih, delom zemljane, delom asfaltne ili popločane. Pod sloganom “Za korak bliže zdravlju!”, duga kolona kretala se od mosta kod Policijske uprave, ispod velikog pešačkog i Malog mosta, mosta na suvom kod gradskog jezera, pored lučnih mostova u ulici Narodne omladine i naselju Berbersko, sve do železničkog i Mužljanskog mosta i nazad, ispod mosta u Zmaj Jovinoj ulici, poznatog kao “Žuti most”.  
 
 
 
 
Uprkos slaboj kiši na startu, koja je brzo prestala, za ovakvu šetnju danas su vremenski uslovi bili skoro idealni, tako da su stazu učesnici prešli bez problema. Imali su priliku i za dva kraća odmora, tokom kojih su mogli da se okrepe. Mnogi od njih po prvi put su upoznali pojedine delove grada iz drugačije perspektive i uvere se koliko uz obalu Begeja ili jezera ima zanimljivih ambijenata.
 
„Dan pešačenja“ je sportsko-rekreativna manifestacija koja se već niz godina održava u Srbiji, u organizaciji planinarskih klubova i uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, sportskih saveza Srbije, Planinarskog saveza Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije .  
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6715/PESCENJE_2022_0.jpg