Svetski dan bez automobila - zamenik gradonačelnika uručio sugrađanima bicikle, kupljene uz subvenciju Grada Zrenjanina

Svetski dan bez automobila, globalni događaj koji se održava danas, 22. septembra, poslužio je kao povod za okupljanje u zrenjaninskoj Gradskoj bašti i dodelu bicikala našim sugrađanima, koji su ih nabavili na osnovu raspisanog javnog poziva, a čiju je kupovinu sufinansirao Grad Zrenjanin. Pojedinačni iznos subvencije bio je 10.000 dinara, a ukupno je za ovu namenu izdvojeno iz budžeta 500.000 dinara, odnosno nove bicikle moglo je da kupi 50 građana sa prebivalištem na teritoriji Grada Zrenjanina.  
 
 
 
 
Ugovore je vlasnicima novih bicikala uručio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, podsećajući da je akciju sufinansiranja kupovine bicikala grad prvi put organizovao prošle godine, i da je ovoga puta odziv prevazišao očekivanja. 
- Osim što smo udvostručili prošlogodišnji iznos pojedinačne subvencije, sa pet na deset hiljada dinara, prvobitno predviđena sredstva za ovu namenu od 240.000 dinara povećali smo na pola miliona i time omogućili kupovinu 50 bicikala po najpovoljnijim uslovima - istakao je zamenik gradonačelnika, ukazujući na ciljeve ovakve akcije. 
 
 
 
 
- Povećali smo subvencije s jasnom željom da što više naših sugrađana koristi bicikl kao prevozno sredstvo, ujedno i da koristi ono što smo u proteklom periodu radili, biciklističke staze na teritoriji grada, a sada uz mogućnost vožnje stazom do Rumunije, odnosno od Zrenjanina do Temišvara, i uz druge planove, kada su biciklističke staze u pitanju - rekao je zamenik gradonačelnika. 
 
Benefiti vožnje bicikla kreću se od zdravstvenih do ekoloških, uz koje idu i ušteda energije i turistički potencijali naše sredine, i važni su i za pojedinca i za društvo u celini. Zrenjanin ima razvijenu mrežu biciklističkih staza, skoro 35 kilometara, po tome je među vodećim gradovima u Srbiji, ali je činjenica da ih je potrebno graditi još i na tome će se sigurno raditi u narednom periodu. 
 
 
 
 
Na korist biciklistima izveden je i projekat prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije, čija će finalizacija uslediti predstojećeg vikenda, povodom Dana evropske saradnje. Razvoj biciklističke infrastrukture postao je važan deo međunarodnih projekata, pa će se ovog vikenda biciklima moći direktno do Temišvara, novom stazom pored Begeja dužine 79 kilometara i preko graničnog prelaza koji će biti otvoren samo za tu namenu. To će pospešiti i razvoj cikloturizma, kao značajnog potencijala i segmenta ovdašnje turističke ponude. 
 
Uz bicikle, korisnicima je uručen i simboličan poklon, dar Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina, komplet signalnih svetala za sigurniju vožnju. 
 
Današnjoj svečanosti prisustvovalo je 17 naših sugrađana, trećina od predviđenog broja, a podela preostalih bicikala će biti organizovana u narednom periodu. Među njima bila je i Sanja Stojičić, koja je kupila dečji bicikl, namenjen sinu. 
- Ova subvencija grada mnogo mi je značila, s obzirom da je bicikl rođendanski poklon sinu, za njegov četvrti rođendan. Lepo se sve uklopilo, i on će imati priliku da uči da vozi, jer je do sada vozio tricikl. Procedura nabavke bicikla nije bila komplikovana, predračun sam tražila i pre objave javnog poziva, pratila sam kada će biti raspisan i bila među prvima koja je konkurisala - objašnjava naša sugrađanka, od danas vlasnica novog dečjeg bicikla.   
 
 
 
 
Svetski dan bez automobila inicijalno je organizovan 1995. godine, kada je i osnovan konzorcijum koji podržava takve kampanje širom sveta. Prva nacionalna kampanja organizovana je u Velikoj Britaniji 1997. godine, a 2000. godine Evropska komisija je podržala inicijativu i promovisala 22. septembar širom Evrope kao Dan bez automobila. Iste godine kampanja je postala globalna, zahvaljujući Svetskoj mreži bez automobila.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6731/DODELA_UGOVORA_ZA_BICIKLE_0.jpg