Zrenjanin jedan od organizatora “Sportskog izazova” i deo “Evropske nedelje sporta”, od 23. do 30. septembra

“Evropska nedelja sporta”, manifestacija pokrenuta od strane Evropske komisije s ciljem razvoja sporta i fizičke aktivnosti, organizuje se ove godine po osmi put u 40 evropskih zemalja i teritorija. Među učesnicima je i Srbija, a jedan od gradova priključenih organizaciji “Sportskog izazova” je i Zrenjanin. U našem gradu, od 23. do 30. septembra, biće održano osam sportskih i rekreativnih aktivnosti, uz učešće svih uzrasta, na više gradskih lokacija. Evropska nedelja sporta održava se pod sloganom #BeActive (“Budi aktivan”).
 
Manifestaciju u Zrenjaninu danas su najavili Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, Jelena Domjeskov, samostalni stručni saradnik u organizaciji Crvenog krsta i Kristina Bačić, predsednica Saveza za školski sport grada Zrenjanina. 
 
 
Vukosava Đapić Atanacković rekla je da i ove godine organizaciju na nacionalnom nivou potpisuju Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta, a da je gradu Zrenjaninu pripala čast, ali i zadovoljstvo, od strane OKS da bude deo te organizacije.
- Svečano otvaranje biće održano u petak, 23. septembra, na Trgu slobode, kada počinju i sportsko-zabavni poligoni. Sutradan će biti održana “Trka za srećnije detinjstvo”, a potom slede svakodnevne sportske i rekreativne aktivnosti, sve do 30. septembra - rekla je Đapić Atanacković i zahvalila se svim institucijama koje učestvuju u realizaciji, a pre svega sportskim klubovima, Savezu za školski sport, Savezu pedagoga fizičke kulture, kao i Crvenom krstu grada Zrenjanina.
 
 
 
Jelena Domjeskov najavila je tradicionalnu manifestaciju “Trka za srećnije detinjstvo”, koja je ove godine deo programa “Evropske nedelje sporta” i održava se na već ustaljenoj lokaciji BIG tržnog centra, u subotu, 24. septembra u 10 časova. 
- Crveni krst ovu humanitarno-sportsku manifestaciju realizuje već duže od 40 godina, a pravo na učešće ostvaruje svako ko kupi učesnički broj, po simboličnoj ceni od 50 dinara. Broj se može kupiti u prostorijama Crvenog krsta, ili na sam dan trke, na startu. Sva prikupljena sredstva biće usmerena u fond humanitarne akcije “Sportom za bolje sutra”, namenjen poboljšanju uslova života, obrazovanja i bavljenja sportom dece i omladine u stanju socijalne potrebe - rekla je Domjeskov. 
 
U sklopu “Trke za srećnije detinjstvo”, kako je još rekla, od 9 do 13 časova biće organizovana i akcija dobrovoljnog davanja krvi, a za tu namenu na parkingu centra BIG biće postavljen transfuziomobil. Biće to još jedna prilika za sve naše sugrađane da iskažu svoju humanost. 
 
 
 
Kristina Bačić pozvala je sve zrenjaninske škole i učenike da se priključe subotnjoj “Trci za srećnije detinjstvo”, svojim prisustvom i učešćem pomognu Crvenom krstu i doprinesu uspehu ove manifestacije.  
  
“Evropska nedelja sporta” usmerena je ka podsticanju građana da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciji građana o zdravom načinu života. Tokom ove nedelje organizuju se brojni događaji na nacionalnom i lokalnom nivou u okviru četiri teme: edukacija, radno mesto, aktivnosti na otvorenom, sportski klubovi i fitnes centri. Procene su da će širom Evrope biti organizovano preko 200 hiljada različitih događaja, sa više miliona učesnika. 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6729/Evropska_nedelja_sporta_2022_plakat_0.jpg