Obeležava se “Dečja nedelja”, zrenjaninski predškolci posetili Gradsku kuću i gradonačelnika

“Šta detetu treba da raste do neba?”, slogan je ovogodišnje “Dečje nedelje”, koja se širom naše zemlje obeležava od 3. do 9. oktobra, uz inicijativu i u organizaciji “Prijatelja dece Srbije”. Uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, u realizaciji aktivnosti “Dečje nedelje” učestvuju vladine institucije, organizacije i udruženja građana.
 
“Da bi deca živela u podsticajnom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, u atmosferi punog poštovanja dečijih prava prema međunarodnim i domaćim pozitivnim propisima, neophodno je da svi društveni akteri rade zajedno na podršci porodici i roditeljstvu, uključujući alternativne oblike, čime se obezbeđuje dostojanstven život i podsticaj porodici i deci koja u njoj odrastaju”, navedeno je u saopštenju organizacije “Prijatelji dece Srbije”.
 
 
 
 
Tradicionalno, u obeležavanje “Dečje nedelje” u Zrenjaninu svake godine uključuju se Predškolska ustanova i osnovne škole, sa programima koje organizuju sama deca, ili su njima posvećena. Ovim povodom, danas su predškolci iz vrtića “Poletarac”, zajedno s vaspitačicama Danijelom Novaković i Biljanom Pavlov, posetili Gradsku kuću i gradonačelnika. Razgovarali su s njim, recitovali, crtali, za radnim stolom gradonačelnika pečatom “overavali” dokumente, počastili se grickalicama i sokom i imali priliku da čuju nešto o radnim aktivnostima i poslovima koje gradonačelnik  svakodnevno obavlja. 
- Ovo je sada već neki ustaljeni događaj, da u okviru “Dečje nedelje” razgovaram u kabinetu s našim najmlađim sugrađanima, decom iz Predškolske ustanove i danas su nam gosti stigli iz vrtića “Poletarac”. Čuli smo njihove želje, ali i želje njihovih vaspitača, jer ono što nam je sada bitno i aktuelno, jeste da smo, zajedno s rukovodstvom ustanove, formirali radnu grupu, odnosno ekspertski tim, koji će izvršiti analizu stanja objekata u okviru Predškolske ustanove, imajući u vidu da ove godine imamo upisan rekordan broj dece u našim vrtićima i da moramo da radimo na poboljšanju uslova za boravak u njima - rekao je gradonačelnik Simo Salapura
 
 
 
 
Dodao je i da je rekordan broj upisane dece rezultat pozitivnih demografskih kretanja, ali i veće uposlenosti roditelja, te da se prvi put u Zrenjaninu u narednoj školskoj godini može očekivati i određena lista čekanja za upis.
- Sve ovo, naravno, raduje, ali s druge strane, sa strane odgovorne lokalne vlasti, trudićemo se da takva lista bude što kraća i što manja, da poboljšamo i kapacitet, ali i kvalitet boravka naše dece u Predškolskoj ustanovi - naglasio je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Rekao je još da je “Dečja nedelja” prepuna aktivnosti, događaja i manifestacija i da su gradske službe, a posebno Predškolska ustanova, za predstojeće dane osmislili zanimljiv i sadržajan program, kojim se skreće pažnja da o našim najmlađim sugrađanima moramo brinuti svakog dana i na svakom mestu. Sutra, 5. oktobra, predškolci će organizovati maskenbal i šetnju kroz centar grada, do Trga slobode, gde ih pre 10 časova mogu pozdraviti i naši sugrađani. Na istom mestu, Grad Zrenjanin, u saradnji s osnovnim školama i učenicima nižih razreda, organizuje u petak, 7. oktobra, tradicionalnu manifestaciju “Evropsko selo”. Nakon dve godine pauze, zbog pandemije, ta manifestacija ove godine održava se kao deo “Dečje nedelje”.  
 
 
 
 
Vaspitač u vrtiću “Poletarac” Biljana Pavlov zahvalila se na današnjem prijemu kod gradonačelnika i naglasila da je ova poseta deo njihovih brojnih aktivnosti u okviru “Dečje nedelje”. U Gradsku kuću ih je došlo 17, a očekuje se da iz tog vrtića naredne jeseni u školu krene skoro 40 đaka prvaka. 
- Deca su imala priliku da upoznaju gradonačelnika, posete Gradsku kuću i njegov kabinet i da, prilagođeno njihovom uzrastu, vide čime se bavi, počastila su se, i uživali smo u ovoj poseti. Predočili smo gradonačelniku i neke naše problemčiće, na njegovoj radnoj tabli ispisali poruku i zatražili određenu pomoć u opremanju našeg vrtića. “Dečja nedelja” nam je prepuna događaja, imamo i sportskih aktivnosti, saradnju s drugim vrtićima iz našeg grada, različite manifestacije, maskenbale - istakla je Biljana Pavlov.  
 
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6746/PRJEM_PREDSKOLCI_2022_0.jpg