Proglašeni najbolji radovi konkursa “Nacrtaj Novogodišnju čestitku grada Zrenjanina” – najuspešniji Lola Mršić iz vrtića „Kolibri“ i Helena Gačić iz OŠ „Sveti Sava“ iz Stajićeva

Grad Zrenjanin raspisao je konkurs “Nacrtaj Novogodišnju čestitku grada Zrenjanina” – takmičenje za decu predškolskog uzrasta i decu školskog uzrasta do 10 godina za izbor najlepše čestitke, a danas je u Baroknoj sali Gradske kuće održano proglašenje pobednika.
 
 
 
 
Od pristiglih gotovo 200  radova za Novogodišnju čestitku grada Zrenjanina žiri je odabrao šest najboljih  u školskoj i predškolskoj kategoriji za čije je male autore organizovan prijem u kabinetu gradonačelnika Sima Salapure.
 
Prvo mesto u kategoriji vrtića osvojila je Lola Mršić iz vrtića "Kolibri", drugu nagradu Veljko Rapajić iz vrtića "Biberče", dok je treća nagrada pripala Emanueli Mavrenski iz pripremne predškolske grupe Osnovne škole "Dr Boško Vrebalov" iz Melenaca.
 
 
 
 
U kategoriji školskih radova za najbolji proglašen je rad Helene Gačić iz OŠ "Sveti Sava“ iz Stajićeva, drugo mesto pripalo je Nedi Radanović iz OŠ "Đura Jakšić“ Zrenjanin a trećenagrađen je crtež Teodore Trifunjagić učenice OŠ "Bratstvo“ iz Aradca.  
 
Prijemu su prisustvovali i članovi žirija: Sandra Banjanin - Kulturni centar Zrenjanina, Slavica Žarković - Savremena galerija UK "Ečka" Zrenjanin, i Sanela Dunđerski - Atelje "Luča" Zrenjanin, kao i  direktor Predškolske ustanove Zrenjanina i  predsednica Aktiva direktora OŠ .
 
 
 

U Baroknoj sali gradonačelnik Simo Salapura najuspešnijim učesnicima uručio je prigodne poklone – pribor za slikanje i crtanje, dok su članovi žirija svim učesnicima čiji su radovi pristigli na konkurs uručili novogodišnje paketiće.
 
U obrazloženu žirija navedeno je da radovi dece predškolskog i školskog uzrasta koji su pristigli na konkurs Grada Zrenjanina za najlepšu Novogodišnju čestitku izražavaju izuzetno visok stepen kreativnosti, što se odrazilo na bogatstvo likovnih tehnika koje su primenili, u skladu sa svojim uzrastom.
 
 
 
"Teme koje su učesnici najčešće predstavljali kao simbole Grada Zrenjanina su Gradska kuća, Mali most, zgrada Suda, spomenik Kralja Petra I Karađorđevića i drugo. To je dokaz da najmlađi sugrađani prepoznaju lepote i jedinstvenosti našeg grada i nalaze u njima posebnu inspiraciju. Bilo je i onih radova koji su svojom maštovitošću osvojili srca žirija, ali, na žalost, nisu odgovorili na temu konkursa, na način da se na crtežu nedvosmisleno prepozna neki od simbola grada, koji je ponegde i u potpunosti nedostajao.  Iako smo svesni da deca ne crtaju objekte onakvima kakvi jesu, već kako ih oni doživljavaju, za potrebe konkursa, odabrani su radovi na kojima je neki od simbola grada jasno prepoznatljiv. Posao žirija nije bio lak, a radovi koji su nagrađeni istakli su se po originalnosti u izrazu ili temi", naveli su članovi žirija.
 
 
 
Istakli su i da su svi nagrađeni radovi odgovorili na temu konkursa, a da iako sve zasluge pripadaju samim autorima nagrađenih radova, žiri pohvaljuje vaspitače i vaspitačice, učitelje i učiteljice, kao i savetnike i savetnice za predan rad na razvoju i podsticanju kreativnosti, slobodi izraza i upotrebi različitih materijala.
Na glavnom gradskom trgu organizovana je izložba radova i Novogodišnji program “Grad otvorenog srca”, a nastupali su Gradski dečiji hor, Inkluzivni hor "9. maj", horovi vrtića "Vila" i "Crvenkapa", hor "Sanjalice", KUD "Moja sosa", COTK "Đerđef", KUD Pionir, GPK "Free dance", Centar za igru Zrenjanin, Petrovgradske mažoretkinje, Muzički studio "Eutarpa", "Babyroud studio" i CEKOM - Centar za kreativno odrastanje mladih. 
 

Program je upotpunjen i izložbom kućnih ljubimaca, a mališani na trgu počašćeni su paketićima i slatkišima koje im je podelio Deda Mraz (pokrovitelj PERSU).
 
*Više fotografija biće dostupno na zvaničnoj fejsbuk stranici Grada Zrenjanina
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6856/NG_CESTITKA_GRADONACELNIKU_2023_00.jpg