Gradonačelnik u poseti porodilištu: prvog dana 2023. godine rođene tri bebe, prva beba devojčica Tibita Cirok

Prvog dana nove godine, tradicionalno, gradonačelnik Simo Salapura posetio je Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice “Đorđe Joanović”, čestitao direktoru i dežurnom osoblju, kao i svim porodiljama na odeljenju, Novu 2023. godinu, i uručio poklone Grada Zrenjanina - pakete s opremom i kozmetikom za bebe, a prvorođenoj bebi i auto-sedište, koje će i drugim bebama biti uručeno na zajedničkoj svečanosti u Gradskoj kući, tokom proleća. Do 11 časova rođene su tri bebe, a zajedno s onim rođenim u poslednjim danima prošle godine, trenutno ih je u porodilištu 19.
 
Prva beba rođena u Novoj godini u zrenjaninskom porodilištu je devojčica Tibita Cirok,  rođena u 7:50 časova, teška 3,450 kg i 52 centimetra dugačka. Majka Dijana, iz Zrenjanina, dobro se oseća, zadovoljna je uslovima i pažnjom u porodilištu. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je istakao da dolazak  na svet i rađanje novog života predstavlja najlepši povod za početak nove godine i da, kao i uvek, koristi priliku da 1. januara poseti naše porodilište. Ovom prilikom podsetio je na brojne mere populacione politike koje Grad Zrenjanin preduzima, ali i mere podrške roditeljstvu, od rođenja deteta, sve do školskog i studentskog doba. 
"Obišli smo sve majke i bebe, podelili prigodne poklone, razgovarali s majkama i čuli od njih da su zadovoljne uslovima koje ovde imaju, ali se mi trudimo da, kroz naše mere podsticaja i pronatalitetne politike, unapredimo položaj majki u našoj lokalnoj zajednici. Novčana sredstva koja izdvajamo obuhvataju period od pre rođenja - podršku rađanju i roditeljstvu - pa preko samog rođenja deteta, dakle za prvo, drugo i ostale rođene bebe, zatim kroz periode predškolskog, školskog, sve do studentskog uzrasta, u vidu regresiranog boravka u vrtićima, školskih udžbenika i pribora, stipendija, prevoza i raznih drugih davanja, i u ukupnom zbiru ta sredstva su u protekloj godini dostigla 700 miliona dinara", rekao je gradonačelnik i najavio program koji će se realizovati u ovoj godini.
 
 
 
 
"Program kompanije NIS - Zajednici zajedno tiče se unapređenja mera pronatalitetne politike i reproduktivnog zdravlja na teritoriji našeg grada i vredan je 12,5 miliona dinara. Između ostalog, Opšta bolnica dobiće još jedan 3D ultrazvučni aparat, čime će biti maksimalno opremljena kada je u pitanju dijagnostika za naše porodilje", naveo je Salapura.
 
Dodao je i da se mora pomenuti podatak koji nije baš prijatan, a koji govori da je u prethodnoj godini u Zrenjaninu rođeno preko 100 beba manje u odnosu na 2021. godinu. 
"O tome moramo razmišljati sistemski, počev od lokalne zajednice i stvaranja još boljih uslova za ostvarenje roditeljstva, ali i uz podršku države u celini, kako bi taj negativan trend mogao biti prekinut", kazao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
Podatke o broju beba rođenih tokom prošle godine saopštio je Aleksandar Beljac, ginekolog-akušer, rekavši da je u porodilištu obavljen 1171 porođaj, rođeno je 607 dečaka i 592 devojčice, uz 17 pari blizanaca. Izrazio je nadu da će broj porođaja u 2023. godini biti veći i poželeo svim majkama i bebama na odeljenju, kao i svim sugrađanima, srećnu Novu godinu.
 
 
 
 
Poseban utisak i emocije ovog prvog dana godine u porodilištu ostavile su bebe odevene u male vilenjake, s posebno krojenim odelcima i kapicama, na ideju dr Svjetlane Ždrale, šefice Odseka neonatologije Opšte bolnice.
"Srećna sam što u ovom trenutku imamo 19 beba na našem odseku, od kojih su tri novogodišnje i sve bebe i majke su u dobrom zdravstvenom stanju.  Želim da nam cela godina bude zdrava, lepa, srećna, ispunjena decom, ljubavlju, nadom i bogatstvom porodičnog života. Potrudili smo se ove godine na našem odseku i lično organizovali da nabavimo odelca za bebe i kapice, da mališani budu posebno doterani u novogodišnjem ambijentu, a i da mame imaju posebnu uspomenu na ovaj dan, s obzirom da nisu sa svojim porodicama za novogodišnje praznike, ali su uradile najlepšu stvar u životu - postale su mame i sa svojim bebama su na sigurnom i bezbednom mestu, uz svu pažnju i negu, koju sigurno osećaju", poručila je dr Ždrale.  
 
 
 
 
Zajedno s gradonačelnikom, u poseti porodilištu bio je i Radoš Pejović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i predsednik Organizacionog odbora manifestacije "Dani porodice" u Perlezu.
 
Više fotografija na fejsbuk stranici Grada Zrenjanina.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6857/BEBE_2023_0.jpg