Narodni muzej Zrenjanin - Muzejsko društvo Srbije ove godine nagradilo rad kustoskinja, broj posetilaca u 2022. godini skoro dupliran u odnosu na prethodnu

Pored predstavljanja kulturno-istorijske i prirodne baštine putem stalne postavke, Narodni muzej Zrenjanin je u 2022. godini realizovao i 25 izložbi, 18 kamernih postavki i preko 40 raznovrsnih pratećih programa: radionica, kustoskih vođenja, predavanja, promocija knjiga, koncerata.

 


Među najzapaženijim izložbama bila je postavka „Merak mi je... – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin”, koja je počela u 2021. a završena u ovoj godini. Takođe su se izdvojile izložbe „Reke života”, „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin”, „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu”, kao i autorski projekti „Češko presovano staklo u ogledalu” i „Agrarno nasleđe Banata”.
Iako se posledice pandemije i dalje primećuju, broj posetilaca je skoro dupliran u odnosu na prethodnu godinu, posećenost naših programa je itekako zadovoljavajuća, a saradnja sa školama i posete đaka svih uzrasta i ove godine su razvijene i brojne.  
Narodni muzej Zrenjanin se priključio obeležavanju Međunarodne godine stakla vrlo bogatim programom: projektom „Staklena vitrina meseca”, izložbama „Češko presovano staklo u ogledalu” i „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras”, kao i nizom predavanja i stručnih vođenja. Projekat „Staklena vitrina meseca” počeo je 15. marta 2022. i završava se 15. januara 2023. godine, a predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje su realizovane u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti.

 


Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić” ovog leta gostovala je u Herceg Novom i u Trebinju.
Muzejsko društvo Srbije ove godine nagradilo je rad kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin: nagradu za životno delo dobila je mr Rajka Grubić, muzejska savetnica-etnološkinja, dok je nagradu za projekat godine dobila izložba pod nazivom „Merak mi je...– hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin” Olivere Skoko, više kustoskinje-istoričarke umetnosti.

 

 

Programske aktivnosti
Manifestacija Evropska noć muzeja i „Muzeji za 10” održana je u terminu od 14. do 20. maja 2022. godine, a učesnici iz Zrenjanina su pored NMZ bili: Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” i ALUZ (Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina). U Muzeju su organizovane izložbe, kamerne postavke i radionice za posetioce, kojih je tokom manifestacije bilo je preko 2.000.
Ove godine je prvi put u Muzeju pokrenut i etno-festival „Banatski dani teku”, na kojem je predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe jedne izuzetno bogate multikulturalne sredine kakav je Banat, a planirano je njegovo kontinuirano organizovanje i u narednim godinama.
Jedan od iskoraka u programskim aktivnostima  bio je i strip-konkurs „Betmen: Legende o mračnom vitezu”, organizovan kao prateći program izložbe strip-crtača Stevana Subića. 

Pedagoški rad
Tokom 2022. godine važan segmet rada posvećen je mladima i deci školskog uzrasta. Održane su brojne radionice i realizovan projekat „Mali kustosi velike priče” posvećen mladima od 13 do 19 godina u okviru kojeg su zavičajno kulturno nasleđe obradili u video-formi. Višegodišnji projekat „Muzej u školama” je nastavljen i obuhvatao je posete kustosa Muzeja školama na području grada Zrenjanina i okolnih naseljenih mesta.

 

 

Projekti
Na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Narodnom muzeju Zrenjanin su odobrena sredstva za 10 projekata u iznosu od 3.875.000 dinara. Pored ovih 10, odobren je i projekat Rekonstrukcije i adaptacije stalne arheološke postavke u Obrazovno kulturnom centru u Sečnju, koja je depandans našeg muzeja, u iznosu od 300 000 dinara. 
Nakon dobrog početka projekta u 2021. godini projekat „Train2Sustain” Erasmus+ KA2 uspešno je nastavljen i u ovoj godini. Održane su radionice u Sloveniji, Grčkoj i Austriji na temu obuke mladih kreativnih ljudi kao i edukatora koji rade u kulturi za upotrebu digitalnih alata za prezentaciju kulturnog nasleđa, kao i za lične aktivnosti.
Tokom 2022. godine završena je i zamena postojeće rasvete energetski efikasnim LED osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima Narodnog muzeja Zrenjanin realizovanog u okviru programa Zajednici zajedno 2021. kompanije NIS.

 


Vikimedija Srbije je u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanina uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije tokom novembra realizovala projekat Vikipedijanac stažista. Zahvaljujući ovom projektu, napisano je 28 novih članaka, 9 je dopunjeno, dok je 20 ilustrovano, a na Vikimedijinu ostavu je postavljeno 193 datoteke, od kojih su dve knjige sa ukupno 83 strane digitalizovanog sadržaja.

Izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6868/thumb_Otvaranje_izlozbe_Merak_mi_je_0.jpg