Prijem za Jovanu Maksić, doktoranta iz oblasti medicinske neuro nauke: Zrenjanin je moj rodni grad, želela bih da motivišem mlade koji ovde žive 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ugostio je danas našu sugrađanku Jovanu Maksić, mladu naučnicu, doktoranta iz oblasti medicinske neuro nauke, koja kao samostalna oblast ne postoji u Srbiji. Nakon završenog Njujorškog univerziteta u Šangaju, studije je nastavila u Pragu i Njujorku, a doktorsku disertaciju priprema u Frankfurtu, na “Ernst Štruman” institutu, delu Maks Plank sistema u oblasti istraživanja ove nauke koja u Srbiji postoji samo u okviru neuromedicine i neurologije i ne egzistira kao samostalna naučna disciplina.
 
 
 
Jovana je rođena i odrasla u Zrenjaninu, gde se školovala do drugog razreda gimnazije. Srednje obrazovanje završila je u školi “Ruđer Bošković” u Beogradu, otisnuvši se potom na studije u inostranstvu i naučne vode, a posebno se do sada bavila istraživanjem ponašanja primata, malih divljih majmuna, u njihovom prirodnom okruženju, drugačijem u odnosu na simulirane laboratorijske uslove. To je činila na ostrvu Kajo Santijago u Portoriku, na kom od pre stotinak godina obitavaju majmuni poreklom iz Indije. 
 
  
 
  
Foto: Privatna arhiva Jovane Maksić
 
Boravak u rodnom gradu tokom božićnih praznika završava sutra, a danas je iskoristila priliku da, zajedno s momkom iz Francuske, poseti Gradsku kuću, na poziv gradonačelnika. Razgovarali su o mnogim temama, između ostalog i o tome kako Jovanin primer i put kojim je pošla može pozitivno delovati i motivisati mlade ljude da učine nešto slično.  
- Sutra se vraćam u Frankfurt, gde trenutno radim na jednom naučnom forumu, negde sam između akademskih pozicija, u nekom mirnijem ambijentu, ali uz pripreme za narednu naučnu ekspediciju za koju ne znam tačno gde će se realizovati, volela bih da bude ponovo u Južnoj Americi ili u Africi - kaže mlada naučnica i dodaje da joj je, uz brojne obaveze koje ima, jedna od najvažnijih da tokom godine nađe vremena za dolazak u Zrenjanin.
 
 
- Minimalno to činim jednom godišnje, ali uglavnom dolazim dva-tri puta, ovo je grad u kom sam rođena i živela do 16. godine i uvek kada dođem “napunim baterije” i budem spremna za naredne aktivnosti. S gradonačelnikom sam razgovarala ne samo o istoriji našeg grada, nego i o budućnosti i nekoj perspektivi za mlade ljude, posebno za one koji su zainteresovani za nauku i studije u inostranstvu, o njihovoj motivisanosti i nekoj novoj viziji Zrenjanina. Volela bih da u nekom narednom periodu i koracima, o čemu smo takođe razgovarali, svojim radom i primerom, koliko god sam u mogućnosti, doprinesem tome i uzvratim gradu, da nekako stimulišem naše ljude i našu omladinu - iznela je svoje utiske o današnjem prijemu Jovana Maksić.     
 
 

Iako joj je tek 26 godina - rođena je 1996. godine - Jovana se može podičiti ozbiljnom biografijom i referencama, a naučno-istraživačkim radom bavila se na univerzitetima u Šangaju, Berlinu i Njujorku. Između ostalog, stažirala je tokom 2016. godine i u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu, u okviru pedijatrijske neurologije EEG laboratorije, gde je asistirala pri kliničkim EEG snimanjima i prijemu pacijenata koji pate od epilepsije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6863/PRIJEM_JOVANA_MAKSIC_0.jpg