Prijem za pokrajinsku sekretarku Milošević, obilazak Kulturnog centra i Novogodišnji koncert Zrenjaninske filharmonije

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura primio je juče u Gradskoj kući pokrajinsku sekretarku za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Draganu Milošević, koja je sinoć nastupala na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Zrenjaninske filharmonije, čiji je i član. Resorna sekretarka tom prilikom obišla je i objekat Kulturnog centra Zrenjanina, koji je renoviran i opremljen sredstvima Pokrajinske vlade. Prijemu su prisustvovali i direktor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar i pokrajinski poslanik Darko Bađok.
 
 
 
 
Obraćajući se i publici koja je do poslednjeg mesta ispunila salu Kulturnog centra, Dragana Milošević je istakla da ponovo nastupa sa Zrenjaninskom filharmonijom nakon šest godina, u dvostrukoj ulozi, pokrajinskog sekretara i violiniste na sceni koji treba da doprinese spektaklu, na kakve je publika navikla kada su u pitanju nastupi Zrenjaninske filharmonije. 
“Zabeležili su zaista sjajnu prethodnu sezonu, pre svega što su izašli van granica naše zemlje i ispraćeni su ovacijama širom regiona i to je nešto što ih čini pravim ambasadorima naše države. Ono što je meni dragoceno je da večeras ponovo sviram sa filharmonijom i da ćemo, po prvi put, imati nastup na sasvim drugačijoj sceni. Naime, Pokrajinska vlada, odnosno sekretarijat na čijem sam čelu, prošle godine izdvojila je 32 miliona dinara za opremanje scene Kulturnog centra Zrenjanina, rasvetu i ozvučenje i pred tonsku probu razgovarali smo o tome da su u ovoj sali donedavno bila samo četiri reflektora, da nije bilo ozvučenja i sada prisustvujemo istorijskom trenutku da, nakon toliko godina postojanja ovog objekta, imamo opremljenu scenu za ove sjajne i ambiciozne umetnike”, poručila je pokrajinska sekretarka Milošević, zahvaljujući se i gradonačelniku Zrenjanina na snažnoj podršci oblasti kulture, ne samo kada je u pitanju Zrenjaninska filharmonija, već i ostale institucije kulture u gradu.
 
 
 
 
“Već smo najavili u prethodnom periodu, a to nas verovatno očekuje ove godine, da ćemo ući u finansiranje rekonstrukcije zgrade pozorišta u Zrenjaninu, jer grad to svakako zaslužuje. Zrenjanin ima zaista bogatu kulturnu ponudu, nažalost u prethodnim decenijama nije se vodila briga o kulturnoj infrastrukturi, o kojoj danas govorimo. Upravo svedočimo trenutku da ćemo imati zaista puni sjaj scene, u zvuku i rasveti, svemu onom što čini život umetnika, sjajnih muzičara”, rekla je ona.
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, najavljujući prvi koncert Zrenjaninske filharmonije u novoj sezoni, podsetio je da je prošla sezona bila premijerna u tom smislu i da će ovogodišnja biti još bogatija. 
“Mogu sa zadovoljstvom da istaknem da Zrenjaninska filharmonija nije više samo brend Zrenjanina, već i Vojvodine i Srbije. Što se tiče zajedničkih ulaganja Grada i pokrajinskog sekretarijata, upravo će to biti vidljivo i na ovom koncertu, zahvaljujući novoj opremi kojom će se poboljšati kvalitet nastupa, ne samo Zrenjaninske filharmonije, već i svih kulturnih poslenika koji će tu opremu koristiti”, rekao je Salapura i dodao da se završavaju i projekti u vezi sa rekonstrukcijom zgrade pozorišta.
 
“Očekujemo ishodovanje građevinske dozvole i da onda, zajedničkim sredstvima pokrajinskog sekretarijata i grada Zrenjanina, krenemo u faznu realizaciju ove velike investicije, s obzirom da u zgradi pozorišta nije bilo ozbiljnijeg ulaganja godinama unazad. Razgovarali smo i o izgradnji spomen-kuće Uroša Predića u Orlovatu, što je značajan projekat i za ovu mesnu zajednicu i za grad Zrenjanin i verujem da ćemo i ovde imati podršku sekretarijata. Namera nam je da se ponovo kandidujemo za srpsku prestonicu kulture, upravo su i ovi koncerti deo te agende i nadam se da ćemo uspeti u tome, s obzirom da nam je ta titula sada izmakla za samo bod”, kazao je gradonačelnik Zrenjanina.           
 
 
 
Zrenjaninska filharmonija sinoć je izvela program “ABBA simfonik šou” s kojim nastupa na nizu koncerata širom regiona, u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, sve do februara. Direktor filharmonije Roman Bugar istakao je da ovo nije prvi nastup orkestra u Zrenjaninu s ovim repertoarom, ali jeste nakon velikog uspeha tokom dosadašnje turneje.
“To je ideja nastala u Zrenjaninu, na “Danima piva” 2021. godine, ovoga puta u pitanju je celovečernji koncert, a drago mi je da je ovo prvi koncert u drugoj zvaničnoj koncertnoj sezoni Zrenjaninske filharmonije i Zrenjaninskog kamernog orkestra. Ansambl je isti, dirigent je Mikica Jevtić, i ove godine nas očekuje više koncerata. Prošle godine ukupno je bilo pet koncerata, a ove godine biće više koncerata u “velikom sastavu” i interesantan repertoar, čemu se svakako radujem. Zahvalio bih se svima koji podržavaju ovaj projekat, pre svega Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i Ministarstvu kulture Republike Srbije”, istakao je Bugar.  
Nakon sinoćnjeg koncerta u svom gradu, Zrenjaninsku filharmoniju i “ABBA simfonik šou” tokom januara očekuju nastupi u Novom Sadu, Rijeci, Varaždinu i Zagrebu, a u februaru u Ljubljani, gde će održati četvrti koncert, potom sledi nastavak turneje po severu Italije i nastupi u Trstu, Udinama, Torinu, Milanu i Bergamu.  
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6861/BOZICNI_KONCERT_FILHARMONIJA_ABBA_2023_0.jpg