Slava manastira Svete Prepodobne Melanije Rimljanke - gradonačelnik primio gramatu od Episkopa banatskog Nikanora

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je danas obeležavanju slave prvog ženskog manastira u Eparhiji banatskoj, Svete Prepodobne Melanije Rimljanke u Zrenjaninu i tom prilikom iz ruku Episkopa banatskog Nikanora, u ime Grada Zrenjanina, primio gramatu priznanja kojom se Gradska uprava Zrenjanin, kao darodavac manastira, uvršćuje u red crkvenih dobrotvora. Gradskoj upravi ta čast ukazana je na osnovu predloga uprave manastira. Događaju je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković.  
 
 
 
 
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz 5. veka koja je živela u Rimu i važila je za zaštitnicu žena i devojaka. Njenom imenu posvećen je manastir, osnovan 1935. godine, u godini u kojoj je tadašnji Veliki Bečkerek promenio ime u Petrovgrad. Manastir je  osnovao Episkop banatski dr Georgije Letić, a prva upraviteljica manastira bila je monahinja Petronija Savić, rođena sestra naučnika dr Vase Savića. Podignut je na strmoj desnoj obali Begeja, zemljištu zvanom “Vodice”, sada na obodu gradskog naselja “Šumice”. Na čelu manastira danas je igumanija Marija. 
 
 
 
 
Njegovo preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor služio je danas i Svetu liturgiju u manastiru, uz prisustvo više sveštenika SPC Eparhije banatske i vernika, koji se tradicionalno okupljaju u ovom prostoru svake godine.  
 
Manastir Svete Prepodobne Melanije Rimljanke danas, svojim izgledom i duhovnom ulogom, daje vredan doprinos verskom životu grada i sabornosti njegovih žitelja, posebno onih koji dolaze iz obližnjih mesnih zajednica “Šumica” i “Gradnulica”. Arhitektura manastira podržava vizantijski stil. Na južnom delu starog konaka iz 1935. godine, podignut je 1990. godine nov manastirski konak u moravskom stilu. Ikonostas je radio vršački slikar Svetislav Vuković 1937. godine. 
 
Na manastirskom imanju nalazi se desetak grobova počivših monahinja, u blizini je podignuta i nova kapela, a i sam manastirski prostor proširen je u proteklom periodu dogradnjom novih sadržaja. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6867/MANASTIR_SVETA_MELANIJA_2023_0.jpg