Zrenjanin na "Gugl Zemlji 2023" - promene na licu grada koje svedoče o izgradnji privrednih i stambenih objekata i saobraćajnica

U ažuriranom izdanju jednog od najpopularnijeg internet programa - "Gugl Zemlja" - postavljenog na samom kraju prethodne godine, pogled na Zrenjanin iz vazduha nudi mnoge nove detalje i promene u odnosu na prethodnu verziju. Verzija "Gugl Zemlje 2023", koja je sada dostupna korisnicima, predstavlja, dakle, grad u realnom vremenu, odnosno prikazuje sadašnji izgled Zrenjanina, a to je najprimetnije kroz nekoliko dostupnih detalja: kompleks "Linglonga", trasu obilaznice i gradilišta stambenih i poslovnih objekata širom grada i u okviru industrijskih zona.
 
Impresivni kompleks "Linglonga" iz vazduha daje sliku proizvodnih hala završenih u najvećem delu i nudi zanimljivo poređenje ovog prostora od skoro stotinu hektara sa drugim delovima grada. U prikazu "Gugl Zemlje" od pre samo nešto više od godinu dana, ovde je još uvek mahom gradilište na nivou tla. 
 

Linglong, jul 2021.
 

Linglong, 2023.
 
Upadljiva je i trasa obnovljenog magistralnog puta kroz grad, sa proširenjima u zonama pojedinih raskrsnica, izvedenim tokom prošle godine. Deo obilaznice koji je, u prethodnoj verziji programa, bio u izgradnji, sada je jasno vidljiv kao završen, sa novim mostom i kružnom raskrsnicom u Prvomajskoj ulici.
 

Obilaznica - kružna raskrsnica Prvomajska, 2021.
 

Obilaznica - kružna raskrsnica Prvomajska, 2023.
 
Upadljiv je na "Gugl Zemlji 2023" i nestanak starog "Šinvoza", kod bolnice, ali i pojava novih proizvodnih pogona u industrijskim zonama “Jugoistok” i “Bagljaš”.
 

Stari "Šinvoz", 2023.
 

Zona “Bagljaš”, 2021.
 

Zona “Bagljaš”, 2023.
 
Najviše promena beleži se na gradilištima stanova, od kojih su najprimetnije u ulicama Gundulićevoj, Žarka Zrenjanina, Koče Kolarova, Toše Jovanovića, Petefijevoj...
 
Ulica Koče Kolarova, 2023.
 

Kompleks “Mala Amerika” - Gundulićeva ulica, 2019.
 

Kompleks “Mala Amerika” - Gundulićeva ulica, 2023.
 
Osim sagledavanja čitave planete iz vazduha, kroz precizne 3D makete gradova, najkorisnije primene programa “Gugl Zemlja” jesu mogućnost određivanja optimalne putanje i merenje rastojanja između bilo koje dve tačke, merenje površina, uvid u GPS podatke za neku tačku, dobijanje šire informacije o lokaciji  i druge. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6866/Linglong_0.jpg