Zrenjanin zeleniji zahvaljujući turniru Srbija open - U okviru akcije “Jedna karta – jedno drvo“ ukupno posađeno 36.000 sadnica širom Srbije

Srbija je bogatija za čak 36.000 sadnica platana i crvenog hrasta, zahvaljujući akciji „Jedna karta – jedno drvo“, koja je imala za cilj da se za svaku prodatu kartu na Srbija Open turniru posadi jedno drvo u gradovima širom Srbije. 

 

 

Na ovaj način obuhvaćeno je gotovo 100 hektara zemlje u 27 gradova i opština, na više od 120 lokacija. 
Ovaj broj stabala godišnje će eliminisati više do 840.000 tona CO2 iz vazduha, čime će dugoročno biti ostvaren jedan od najznačajnijih doprinosa ozelenjavanju gradova, kvalitetnijoj životnoj sredini i boljem kvalitetu vazduha u Srbiji.
Turnir Srbija Open nije samo veliki sportski događaj, već i platforma za stvaranje pozitivnog uticaja na čitavo društvo i zaostavštine koja će trajati mnogo duže nego sama sportska manifestacija.

 

 

Najveći broj sadnica posađen je na teritoriji grada Zrenjanina, ukupno 4.500 komada dvogodišnjih sadnica vrsta Platanus sp. - Platan i Qurcus rubra - Crveni hrast. 
Prolećnom akcijom sadnje 2022. godine posađeno je 3.500 sadnica Platana u kombinatu Poljoprivredne škole u Zrenjaninu na doškolovavanje, gde će učenici u sklopu praktične nastave sprovoditi neophodnu negu za dalji rast i razvoj. 

 

 

Jesenjom akcijom sadnje 2022. godine grad Zrenjanin postao je bogatiji za 1.000 sadnica Crvenog hrasta, koje su posađene na sledećim lokacijama: Lazarevo – Potez „Šoza“, park u Banatskom Despotovcu, Perlez – Knićaninski put, Tomaševac – put prema Samošu, seoski park u Lukinom selu i Elemir – put ka Babatovu.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6871/sadnja_00.jpeg