Poseta predstavnika zavičajnih udruženja Slavonaca u Srbiji i državnog sekretara Ivana Bošnjaka - predočena inicijativa o imenovanju ulice Jasenovačkih žrtava

Skupština
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić, načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović i pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan primili su danas, u kabinetu predsednika Skupštine grada, državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivana Bošnjaka i predstavnike dva zavičajna udruženja Slavonaca u Srbiji, Zorislava Šimića i Miodraga Žarkovića.
 
 
 
Delegacija grada Zrenjanina prisustvovala je obeležavanju praznika Svetih jasenovačkih novomučenika, ustanovljenog 2010. godine. Današnji sastanak predstavljao je priliku za razmatranje dalje saradnje između udruženja Slavonaca i grada Zrenjanina, a predsedniku Skupštine grada predočena je i inicijativa koju je obrazložio državni sekretar Bošnjak.
“Do inicijative je došlo nakon posete delegacije iz Zrenjanina i srednjeg Banata Jasenovcu, da i grad na Begeju dobije ulicu koja će nositi ime po žrtvama Jasenovca. To je i zvanična politika države Srbije, da se u sadašnjem vremenu s pijetetom i poštovanjem sećamo onih koji su stradali. I srednji Banat je tokom Drugog svetskog rata dao brojne žrtve, bez obzira na njihovo etničko poreklo, a tokom ratova devedesetih godina mnogi naši sunarodnici iz Slavonije našli su ovde utočište. Ukoliko se ova inicijativa usvoji, a reakcija rukovodstva grada je pozitivna, Zrenjanin će, posle Beograda i Niša, biti treći grad u Srbiji i prvi u Vojvodini koji će, na ovakav način, čuvati uspomenu na jasenovačke žrtve”, rekao je Bošnjak. 
 
 

Predsednik Udruženja “Slavonija u Srcu” iz Beograda Miodrag Žarković ističe da precizni podaci nisu poznati, ali da je neka procena da u glavnom gradu živi oko 15 hiljada Srba pristiglih sa prostora Zapadne Slavonije i da ih je najviše u zemunskom naselju Busije. Kako objašnjava, to udruženje osnovano je 2014. godine s ciljem negovanja zavičajne kulture i običaja, ali i prikupljanja pomoći za pripadnike našeg naroda koji danas žive u Zapadnoj Slavoniji. 
“Pomažemo našim svetinjama, organizujemo posete mestima stradanja srpskog naroda, ali i posete selu Kućanci, rodnom mestu Patrijarha Pavla. Prikupljamo priloge za izgradnju konaka u Kućancima, kako bi posetioci koji tamo odlaze mogli da prenoće”, kaže Žarković i dodaje da će inicijativa o imenovanju ulice Jasenovačkih žrtava gradu Zrenjaninu biti podneta i u zvaničnoj formi. 
 
 
 
Predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić istakao je da je današnja poseta predstavljala priliku i za razgovor o mogućnostima saradnje oba udruženja s gradom Zrenjaninom i našim sugrađanima poreklom s prostora Slavonije, kao i da će inicijativu udruženja Slavonaca, po njenom prispeću, Skupština grada uvrstiti u dnevni red neke od narednih sednica, po ustaljenoj proceduri. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6898/PRIJEM_UDRUZENJE_SLAVONACA_0.jpg