Svečano otvorena turističko-gastronomska manifestacija "Beloblatska kobasica", gradonačelnik istakao njen potencijal i specifičnost

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura otvorio je danas u Belom Blatu tradicionalnu manifestaciju "Beloblatska kobasica", koja se održava deveti put, sada kao manifestacija od značaja za grad Zrenjanin. Jak vetar i kiša tokom dana nisu omeli učesnike i goste da u velikom broju dođu u ovo selo, okruženo vodenim prostranstvima i prirodnim lepotama. "Beloblatska kobasica", dvodnevna turističko-gastronomska manifestacija, dočarava neke stare seoske običaje, uz neizbežnu šaroliku ponudu na tezgama, prodajne izložbe, zanimljiva takmičenja u svinjokolju na tradicionalan način i u pravljenju domaćih kobasica, uz prigodan kulturno-umetnički program.
 
 
 
 
Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin, a organizatori Turistička organizacija grada Zrenjanina i Mesna zajednica "Belo Blato".
 
Otvarajući 9. "Beloblatsku kobasicu", gradonačelnik Salapura iskazao je zadovoljstvo koliko je manifestacija napredovala, od skromne seoske u početku, do zvanične manifestacije grada Zrenjanina, da bi danas prevazišla i lokalne okvire i postala regionalna, pa i internacionalna. Ovoga puta gosti su stigli iz Rumunije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Bosne i Hercegovine. 
"Na to smo veoma ponosni i grad Zrenjanin će nastaviti i dalje da podržava i manifestaciju, kroz finansijsku podršku organizaciji, ali i kroz ulaganja u infrastrukturu, ne samo u ovoj mesnoj zajednici, već u svim na gradskoj teritoriji", istakao je gradonačelnik i dodao da je Belo Blato po mnogo čemu specifična sredina.
 
 
 
 
"Znamo da je to skladna višenacionalna zajednica, u jedinstvenom prirodnom okruženju, naslonjena na Carsku baru, sa specifičnim običajima koji se ovde neguju, sve to stvara u Belom Blatu neobičnu i interesantnu priču kada je u pitanju turizam i privlačenje gostiju", kazao je Salapura.
 
Dodao je i da će na jesen, uz seosku slavu, u Belom Blatu biti obeležena i 140. godišnjica od doseljavanja Slovaka, veliki i značajan jubilej. 
"Obeležićemo ovu godišnjicu na dostojan način, u saradnji s Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine, a verujem i uz podršku Pokrajine i Republike", najavio je ovaj događaj gradonačelnik Salapura.
 
 
 
 
Gradonačelnik je pomenuo i Belo Blato kao atraktivnu seosku sredinu za doseljavanje i podsetio da je u akciji Ministarstva za brigu o selu na teritoriji Zrenjanina najviše praznih kuća prodato upravo u ovom selu.
"Otvarajući današnju manifestaciju, već razmišljamo o sledećoj, jubilarnoj i na koji način dodatno da doprinesemo ovdašnjoj turističkoj ponudi. Prošle godine promenili smo koncept manifestacije i produžili je na dva dana, jer kapaciteti nisu bili dovoljni za prihvat toliko gostiju. Tome ide u prilog i interesovanje mladih bračnih parova da ovde kupe kuće, što je preko akcije ministarstva učinilo njih osam u protekle dve godine. Nadamo se sa ćemo, uz ovakve manifestacije i kroz infrastrukturna ulaganja, doprineti da se i drugi odluče za takav korak", poručio je gradonačelnik danas u Belom Blatu.
 
Na otvaranju manifestacije obratili su se i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova, kao i predsednik Saveta MZ Belo Blato Miroslav Markuš. Prigodan kulturno-umetnički program izveli su učenici Osnovne škole "Bratstvo jedinstvo" iz Belog Blata, kao i kulturno-umetnička društva iz Zrenjanina i okoline. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6893/BELOBLATSKA_KOBASICA_2023_-0.jpg