Vandalizam grafitima u Zrenjaninu – dokle?

Predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton oštro je osudio danas pojavu grafita neprimerene sadržine na više lokacija širom Zrenjanina. Grafiti, koji su potpis tzv. "navijača" Crvene Zvezde, i kojima se veliča huligan osuđen nedavno na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva policajca, osvanuli su na javnim površinama, fasadama kuća, a sa nekoliko grafita naružena je i fasada osnovne škole "Đura Jakšić". Takođe, tokom vikenda oštećena je i višejezična tabla na ulazu u grad iz pravca Beograda, na kojoj su precrtani svi nazivi grada osim srpskog ćiriličnog.

 

Grafit na fsadi privatne kuće


Ovim povodom, predsednik zrenjaninske Skupštine obišao je školu "Đura Jakšić". Aleksandar Marton je rekao da se ovakav problem može efikasno rešavati samo oštrom kaznenom politikom  i pozvao i nadležne organe da sankcionišu počinioce.

- Osim što naružuju grad, ove parole po zidovima predstavljaju i finansijski trošak za ustanove koje ih uklanjaju. Međutim, mnogo je opasnije što je ovde u pitanju kršenje zakona, jer ove poruke upućuju na to da sudstvo u Srbiji ne treba da bude nezavisno. Mi smo, pre nekoliko nedelja, ispred lokalne samouprave, pozvali predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova i sudske organe da sankcionišu počinioce. Sankcije moraju da budu strožije i oni koji na ovakav način ruže grad to moraju osetiti. Ili oni, ili njihovi roditelji, ako su u pitanju maloletnici – istakao je Marton, s kojim su u poseti OŠ "Đura Jakšić" bili i direktori JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Branislav Knežević i direktor Javnog stambenog preduzeća "Zrenjanin" Dejan Čapo.

 

Aleksandar Marton ispred fasade sa grafitom

 

Ovom prilikom treba istaći i efikasnu reakciju JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina", koje je oštećenu tablu na ulazu u grad zamenila u najkraćem roku.