Obeležen 15. oktobar, "Dan belog štapa"

Godine 1964. Američki kongres je usvojio rezoluciju kojom se svake godine, 15. oktobra, obeležava "Dan belog štapa". Tim aktom dao je do znanja svojim sugrađanima da prepoznaju značaj "belog štapa" u unapređenju samostalnosti slepih i slabovidih osoba kao i da poštuje njihova mnogobrojna dostignuća. Ovaj datum je danas široko prihvaćen i obeležava se kao "Svetski dan belog štapa".
 

"Beli štap" je jedan od najvažnijih i najpouzdanijih pomagala koje koriste slepe i slabovide osobe. On im omogućava veću mobilnost i samostalnost, olakšavajući njihovo uključivanje u sve aspekte društvenog života. On je jednostavno sredstvo koje nas takođe podseća da su jedine prepreke koje stoje na putu osobama sa invaliditetom diskriminatorski stavovi i praksa koje naše društvo i njegovi građani postavljaju na njihov put.


 

Povodom obeležavanja "Dana belog štapa" u Zrenjaninu upriličen je prijem za predstavnike 12 organizacija slepih AP Vojvodine i Zrenjanina, čiji je domaćin bio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić, a u Baroknoj sali Gradske kuće potom je održana centralna proslava obeležavanja "Dan belog štapa" u Vojvodini. Tom prilikom učesnicima proslave obratio se predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton.

 

 

 

Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanina Vladimir Panin istakao je i ovom prilikom dobru saradnju s lokalnom samoupravom na realizaciji više projekata namenjenih poboljšanju kvaliteta života slepih i slabovidih lica, a kao najveće probleme naveo je postojanje različitih prepreka i barijera u gradu koje onemogućavaju normalno i bezbedno kretanje ovih lica. On je zatražio i pomoć grada oko renoviranja zgrade u Miletićevoj 43 u kojoj je smeštena Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanina.