Godišnjica osnivanja Srpskog narodnog veća

Svečanom akademijom u Baroknoj Sali Gradske kuće, pomenom Kralju Petru Prvom Karađorđeviću koji je služio Episkop banatski Nikanor sa sveštenstvom i polaganjem venaca na spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, kao i na spomen-ploče u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice i na kući dr Slavka Županskog u Svetosavskoj ulici, u petak je obeleženo devet decenija od osnivanja Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku. 
 
 
Ovo prvo narodno veće u Vojvodini formirano je 31. oktobra 1918. godine sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i preuzme vlast u gradu, nakon završetka Prvog svetskog rata. Smena vlasti usledila je 17. novembra, kada su u grad ušli Gvozdeni puk "Knjaz Mihajlo" i Pešadijska brigada komandanta pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira". Dočekao ih je podžupan Torontalske županije Janko Agošton i izvestio da celokupno stanovništvo Županije i grada Velikog Bečkereka poverava srpskoj vojsci i Srpskom narodnom veću. Predaja vlasti protekla je bez incidenata, a za mir u gradu garantovali su upravo vojnici brigade pukovnika Dragutina Ristića.  
 
 
Predsednik Srpskog narodnog veća Velikog Bečkereka bio je dr Slavko Županski, koji je potom 1. decembra izabran za prvog župana Torontalske županije u okviru nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dr Županski jedna je od najznačajnijih istorijskih ličnosti koje su živele u našem gradu. 
 
Učešće u Svečanoj akademiji povodom ovog jubileja uzeli su, između ostalih, i Episkop banatski, gospodin Nikanor, predsednik Matice srpske, akademik Čedomir Popov, i članovi udruženja Matice srpske i SNP "Svetozar Miletić" istoričar Milan Đukanov, unuk dr Slavka Županskog, arhitekt Slavko Županski i dipl. inž. Milan Zečar.