Istrijani boravili u Zrenjaninu

Predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton, sa saradnicima, primio je u subotu, 15. novembra, delegaciju Istarskog demokratskog sabora iz Pule, najznačajnije i najuticajnije regionalne političke partije u Hrvatskoj. Sedmočlanu delegaciju predvodio je generalni sekretar IDS Tedi Kiavalon, a domaćin delegaciji bio je doskorašnji predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš.
 
 
Tokom prijema u Zrenjaninu istaknuto je da tradicionalna saradnja između Vojvodine i Istre ima potencijala da se dodatno razvija i insitucionalizuje bratimljenjem Zrenjanina s nekim od istarskih gradova. Poznate turističke destinacije u Istri bile su nekada omiljene među našim sugrađanima, ovdašnja prehrambena industrija snabdevala je ovo područje, a i sada na području Istre živi ili ga redovno posećuje značajan broj državljana Srbije.   
 
 
Igrom slučaja, nakon odlaska delegacije IDS iz Zrenjanina, u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" odigrana je premijera predstave "Kron", koju je režirao – Puljanin Robert Raponja. Saradnja s ovim režiserom uspostavljena je tokom ranijih manifestacija nazvanih "Dani Istre u Vojvodini", a konkretizacija saradnje i rad na ovoj predstavi još jedan je dokaz da između ove dve regije postoje značajne dodirne tačke.