Međunarodni simpozijum o Banatu

Prethodnog vikenda u Zrenjaninu, Novom Sadu i Sremskim Karlovcima održan je Međunarodni simpozijum "Banat  - istorijska i kulturna prošlost", u organizaciji Rumunskog društva (Fondacije) za etnografiju i folklor i Muzeja Vojvodine, Univerzitetom "Eftimije Murgu" iz Rešice (Rumunija), a pod pokroviteljstvom Izvršnog veća AP Vojvodine i Županijskog veća Karaš-Severin (Rumunija), kao i Nacionalnim savetom rumunske nacionalne manjine iz Vojvodine.
Simpozijum je organizovan po trinaesti put, a na njemu je učestvovalo 58 učesnika, od kojih 3 akademika, 34 doktora nauka, istoričara, publicista i naučnih radnika iz pet zemalja i devet univerzitetskih centara. 
 
 
 
Povodom svečanog otvaranja, održanog u petak uveče u Kulturnom centru Zrenjanina, predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton organizovao je prijem za čelnike Županijskog veća Karaš-Severin. Delegaciju veća predvodio je potpredsednik Jonesi Giorđoni, a u sastavu delegacije bili su i savetnici predsednika Županijskog veća Sorina Frunzeverdea Kamelija Susko i Romulus Giorđoni. Prijemu u Plavom salonu Gradske kuće u Zrenjaninu prisustvovao je i potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Dušan Jakovljev, koji je imao i funkciju počasnog predsednika Organizacionog odbora Simpozijuma.  
 
 
Marton i Jakovljev su ovom prilikom istakli značaj ne samo naučnog skupa koji je objedinio učesnike s obe strane granice i Banat učinio jedinstvenom regijom, već i značaj saradnje koja se uspostavlja između Grada Zrenjanina i županije Karaš – Severin, sa sedištem u Rešici. 
Potpredsednik Županijskog veća Karaš-Severin Jonesi Giorđoni izrazio je zahvalnost na srdačnom prijemu i gostoprimstvu u Zrenjaninu, gradu u kom prvi put boravi. On je u potpunosti prihvatio sugestije domaćina da saradnja između dve regije - županije Karaš – Severin i AP Vojvodine, odnosno između Zrenjanina i Rešice mora biti što više usmerena ka privredi, a da nauka, kultura, sport, turizam i druge delatnosti treba da budu "pokretači" privredne saradnje i stalni način komuniciranja, kako političkih struktura, tako i građana s obe strane granice.