Svečano dodeljene Nagrade grada Zrenjanina za 2008. godinu

Danas je u Baroknoj sali Gradske kuće upriličen tradicionalni Novogodišnji koktel, koji su organizovali zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić i predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton. Na koktelu su svečano dodeljene "Nagrada grada Zrenjanina" i priznanja mladim talentima, našim sugrađanima, koji su se istakli radom i kvalitetom i postigli značajne uspehe u različitim oblastima.
 
      
 
Svim nagrađenim, prisutnima na koktelu i građanima Zrenjanina, srećnu Novu godinu poželeo je predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton, koji je rekao da Zrenjanin, uprkos svim nemilim događajima u protekloj godini, ima perspektivu i da  razvoj grada mora biti nastavljen. 
- Godina 2008. jeste bila godina napretka, ali i godina ružnih stvari za Zrenjanin. Svi mi, a to se odnosi na svi 135 hiljada stanovnika Grada Zrenjanina, moramo učiniti dodatni napor u narednoj godini kako bi pokazali da ovaj grad može da postigne mnogo bolje rezultate i da u mnogim oblastima može da bude najbolji, što svojim kvalitetom dokazuju i ovogodišnji dobitnici nagrada i gradskih priznanja – istakao je Marton. 
 
      
 
Potom su usledili najsvečaniji trenuci, trenuci nagrađivanja mladih talenata, kao i dobitnika najznačajnijeg priznanja, Nagrade grada Zrenjanina. 
Dobitnici priznanja za mlade talente za 2008. godinu su:  
Jelena Živković, standardna prvotimka Ženskog rukometnog kluba "Proleter Superprotein" i juniorske reprezentacije Srbije. Osvajač medalja u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, učesnica ovogodišnjeg Svetskog prvenstva za kadete u Slovačkoj.
Bojana Mitrović, standardna prvotimka Ženskog rukometnog kluba "Proleter Superprotein" i kadetske reprezentacije Srbije. Učesnica ovogodišnjeg Svetskog prvenstva za kadete u Slovačkoj, jedna od najtalentovanijih mladih rukometašica Srbije.
Dijana Holok, članica stonoteniskog kluba "Banat". U protekloj godini osvojila je srebrnu medalju u igri parova na Evropskom kadetskom prvenstvu u Italiji, a kao kadetska reprezentativka Srbije osvajala je medalje na pet međunarodnih takmičenja.
Igor Vukoje, standardni član kluba američkog fudbala "Vitezovi" iz Kleka, s kojima je dva puta osvojio titulu nacionalnog šampiona i član reprezentacije Srbije.  Uspešan student ekologije i zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.
Mihajlo Sporin, student slikarskog odseka Akademije umetnosti u Novom Sadu. Iza njega već je nekoliko izložbi, a svojim talentom nagoveštava visoke domete u likovnoj umetnosti. 
Nemanja Števanov, dobitnik brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima mladih pijanista. Ove godine osvojio je prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu i drugu nagradu na međunarodnom takmičenju Memorijal "Isidor Bajić" u Novom Sadu.
Rok grupa "Beti Bup", jedinstvena pojava na domaćoj rok-sceni. Anja Prošić, Tara Krlić, Nina Doroškov i Teodora Baković više su nego uspešne i zapažene reprezentkinje grada na muzičkim scenama širom zemlje i u inostranstvu. Za njima su brojni festivali, pred njima puno ideja i ambicija.
Rok grupa "Raskršće", šest momaka iz našeg grada, koji su postali za kratko vreme rado slušan bend. Muzikom svoje generacije osvojili su publiku i van Zrenjanina, nagoveštavajući nove uspehe i scenske uzlete.
Rok grupa "Kvazar", kvartet iz Zrenjanina koji je, u pozitivnoj nameri da spoji specifične zvuke hard-roka i etno-muzike, usmerio svoj potencijal ka stvaranju originalnih muzičkih formi. U traženju stvaralačkog izraza nailaze na sve veću podršku.
Dečja pevačka grupa "Aprokak" iz Mužlje, koja je osvojila značajno priznanje na dečjem pevačkom festivalu u Budimpešti. Negujući muziku i etno-tradiciju svoje nacionalne zajednice, doneli su novi kvalitet i kulturi našeg podneblja. Sve navedeno čini ovu decu posebnom i vrednom pažnje.
Priznanja mladim talentima uručio je predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton, dok je zamenik gradonačelnika Goran Kaurić uručio Nagrade grada Zrenjanina koje su ove godine dobili: učiteljica Aleksandra Vukovojac, član Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin Slavoljub Epifanić i lekar ginekolog u penziji, primarijus dr Milan Radaković. 
 
 
Aleksandra Vukovojac završila je Pedagošku akademiju i Učiteljski fakultet, u prvoj generaciji koja je stekla zvanje profesora razredne nastave. Zaposlena je u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić". Krasi je nesebičan humanitarni rad koji prevazilazi školske obaveze i aktivnosti. Učestvovala je u nizu akcija za pomoć učenicima slabijeg materijalnog stanja, a posebnu humanost iskazala je višegodišnjim angažovanjem u lečenju obolelih učenika.   
Slavoljub Epifanić istaknuti je sportista, i državni prvak u tri atletske discipline – bacanju koplja, kugle i diska, kao i u plivanju na 50 metara slobodnim stilom. Savez slepih Srbije dodelio mu je priznanje za najbolje rezultate u oblasti sporta za slepe i slabovide. Osim sportskih aktivnosti, aktivno učestvuje u osposobljavanju slepih i slabovidih lica za život i rad u zajednici.    
Milan Radaković postigao je izuzetne rezultate u oblasti perinatalne medicine, ginekologije i akušerstva. Višedecenijskim stručnim i naučno-istraživačkim radom odužio se svom gradu, u kom je proveo ceo radni vek. Bio je načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja zrenjaninske bolnice, predavač u Medicinskoj školi i mentor studentima medicine u Novom Sadu i lekarima na specijalizaciji. Autor je više desetina stručnih radova, a osim široko priznatog stručnog rada, ostvarivao je i zapaženu javnu i društvenu aktivnost. 
 
 
U ime nagrađenih, prigodnim rečima zahvalio se Milan Radaković, istakavši da sve dobitnike vezuje nesebičan humanitarni rad, kao i da su najsrećniji i najbogatiji oni ljudi koji mogu da daju ili pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Svim nagrađenima čestitao je i zamenik gradonačelnika Goran Kaurić, koji je prisutnima takođe poželeo sve najbolje u Novoj godini. 
Za muzički deo programa u Baroknoj sali Gradske kuće, koji je usledio nakon dodele priznanja i nagrada, postarao se gudački kvartet "Fantazi" iz Ečke, a program je vodio Nedeljko Golušin.