Aleksandar Marton uputio apel državnim organima

Na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Zrenjanina predsednik Skupštine Aleksandar Marton apelovao je na državne organe da izvuku pouku iz aktuelne situacije sa snabdevanjem energentima, kako se slični problemi ne bi ponavljali u narednom periodu. On je, komentarišući probleme s nedostatkom gasa, naveo da Slovenija i Austrija, iako bez sopstvenih izvora, imaju rezerve ovog energenta za duži vremenski period, a naša zemlja, iako proizvodi gas i raspolaže skladištem, nije u mogućnosti da sopstvene izvore koristi niti jedan dan. 
 
- Nedopustivo je da Grad Zrenjanin, koji leži na gasu i ima termoelektranu, snosi posledice nebrige za energetski sistem u ovoj državi. U ime svojih sugrađana moram da postavim pitanje zašto nije u funkciji skladište gasa u Banatskom Dvoru? Nažalost, u prethodnih dvadesetak godina vlade nisu ništa preduzimale da se Srbija energetski uspravi i ojača i da spremno dočeka ovakvu situaciju. Nije na mestu ni prozivati aktuelne ministre i Vladu koja tek treba da pokaže koliko i šta može, ali ja apelujem na nadležna ministarstva da što pre pronađu 22 miliona evra, koliko nedostaje za konačno osposobljavanje gasnog skladišta u Banatskom Dvoru. Raspolažem informacijama da su lokalne samouprave širom Srbije samo za organizaciju dočeka Nove godine utrošile približno polovinu te sume – rekao je Marton i dodao da bi država trebalo da shvati da je energetska nezavisnost države prioritet, i da je to shvaćeno ranije, sada bi barem nekoliko dana građani mirnije živeli.  
 
 
Osvrnuvši se na ono što se događalo u našem gradu tokom poslednjih nekoliko dana, predsednik zrenjaninske Skupštine zapitao se kako je moguće da, u dvadeset prvom veku,  nekoliko uključenih grejalica dovede do iskakanja trafo-stanica i višesatnog nestanka električne energije. 
 
- Naselja "Duvanika", "Bagljaš", delovi "Putnikova", nisu imali struju po 7-8 časova, u situaciji kada je isključen plin, a spoljna temperatura dostizala -18 stepeni. Događalo nam se, tako, da imamo izbeglice u sosptvenom gradu, jer su naši sugrađani bili primorani da u takvoj situaciji privremeno menjaju mesto stanovanja. Apelujem i na nadležne u elektrodistribuciji, kako zrenjaninskoj, tako i na višim nivoima, da, nakon stabilizacije elektro-energetskog sistema, što pre sagledaju situaciju u gradskim trafostanicama i na taj način spremnije dočekaju neku narednu krizu. Izlišno je i govoriti da pojedine trafostanice izgledaju kao da su s početka prošlog veka. Apeli da se štedi električna energija, u trenucima kada nema plina i na pomenutoj temperaturi, zaista deluju iluzorno – istakao je Marton i zaključio da lokalna vlast, iako nema ingerencija u oblasti energetike, mora da utiče na odgovorne u ovoj oblasti da probleme što pre i što efikasnije rešavaju.