Najava premijere u NP "Toša Jovanović"

Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina na svom ovogodišnjem repertoaru za prvu premijeru planira izvođenje predstave "Balerin/Gamma Cas" prema dramskom tekstu Milene Bogavac, dobitnice Mihizove nagrade za 2008. godinu, a u režiji Irene Ristić, potvrđeno je na konferenciji za novinare, održanoj u petak, 6. februara, u Izvršnom veću AP Vojvodine.
 
O ideji ovog projekta govorili su potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Duško Jakovljev, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, predsednik žirija za dodelu Mihizove nagrade teatrolog Svetislav Jovanov, direktor Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu Goran Ibrajter i direktorka drame zrenjaninskog pozorišta Anđelka Nikolić.
 
 
Produkciju predstave pomažu Izvršno veće AP Vojvodine, Fond "Borislav Mihajlović Mihiz" i Srpska čitaonica iz Iriga koja je, kako je podsetio javnost potpredsednik Jakovljev, počela sa radom davne 1842. godine na način i po pravilima vodećih svetskih biblioteka i odakle je i potekla ideja da se pre četiri godine osnuje Fond "Borislav Mihajlović Mihiz". Jakovljev je istakao i to da ovaj Fond, koji zajedno sa Čitaonicom u Irigu dodeljuje godišnju Mihizovu nagradu za dramsko stvaralaštvo, ima razumevanje kako Republičkog ministarstva kulture, tako i vrlo ozbiljnu podršku Izvršnog veća, pre svega resornog sekretarijata u pokrajini. Od prošle godine prisutan je i novi kvalitet u realizaciji cele ove ideje oko nagrađivanja dramskog stvaralaštva, a to je da se Čitaonica u Irigu, odnosno Fond "Borislav Mihajlović Mihiz", pojavljuje kao koproducent jednom vojvođanskom pozorištu, koje na svoj repertoar treba da stavi jednu od drama laureata Mihizove nagrade. 
 
Pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić istakao je da će stajati iza ovog projekta i ubuduće, ne samo što on baštini delo Borislava Mihajlovića Mihiza, već i zato što je na ovaj način uspostavljen jedan odličan model nagrade. Đurić je istakao da su nagrade veoma važne u kulturnoj politici jednog društva, jer one normiraju i uspostavljaju sistem vrednosti. Mihizova nagrada je izuzetna i stoga što ona povezuje sve aktere nagrađenog projekta - kulturne institucije, pojedinačne autore, pokrajinsku administraciju i kulturne tačke na mapi Vojvodine. Ova nagrada predstavlja odličan podsticaj i dobar primer kako da steknemo uvid u savremenu kulturnu produkciju, a nagrađenim književnim delima omogućava da produži život i da potvrde svoj umetnički kvalitet kroz druge vidove umetnosti.
 
Predsednik žirija za dodelu Mihizove nagrade teatrolog Svetislav Jovanov istakao je da se Upravni odbor Fonda, u okviru svog nastojanja za unapređivanje rada domaće savremene dramaturgije, odlučio za jednu vrstu konkursa koji obezbeđuje stavljanje na javnu kreativnu raspravu dela dobitnika Mihizove nagrade.Ideja je bila da na konkursu Fonda, pozorište u Vojvodini koje je dalo najbolju koncepciju kako umetničku, tako i produkcionu, dobije na raspolaganje jedan od tekstova Milene Bogavac. U ovom slučaju, 15.000 evra za produkciju teksta Balerina/Gama Cas dodeljeno je zrenjaninskom pozorištu, koje je pokazalo u svojoj koncepciji notu istraživačkog i želju da aktuelno progovori o svemu onome što nam se dešava kao publici i stanovnicima ove zemlje.
 
O načinu saradnje i modelu koji se tek testira u okviru ovog projekta, govorili su još i direktor zrenjaninskog pozorišta Goran Ibrajter i direktorka Drame Anđelka Nikolić. Premijera se očekuje 18. marta 2009. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu, kao prvi u nizu događaja u okviru projekta "Otkrivanje", kojim se obeležava 170 godina od izgradnje najstarijeg pozorišnog zdanja u Srbiji.
 
(Preuzeto sa internet-prezentacije Izvršnog veća  AP Vojvodine)