Otvorena Opšta bolnica "Sveti Jovan"

U prisustvu velikog broja zvanica, pre svih iz oblasti zdravstva, u subotu, 7. marta, svečano je otvoren objekat Opšte bolnice "Sveti Jovan", u Ulici Ive Lole Ribara 38 u Zrenjaninu. Nakon sedam godina od osnivanja i rada u iznajmljenim prostorijama, vlasnici ove privatne bolnice realizovali su značajnu investiciju i gradnjom savremenog i funkcionalnog objekta "otvorili" novu stranicu u razvoju bolnice, ali i zdravstva u našem gradu uopšte. 
 
 
 
Nova zgrada nekadašnje hirurške, a sada Opšte bolnice "Sveti Jovan", podignuta je prema arhitektonskim rešenjima novosadskog arhitekte Veselina Matejina. Na tri nivoa i površini od 1.200 kvadratnih metara smeštene su prostorije za pri jem pacijenata, tri operacione sale, specijalističke ordinacije, ali i savremena konferencijska sala. Izgradnja je počela 2007. godine, a glavni izvođač radova bila je zrenjaninska firma "Eurodomus", sa kooperantima. 
 
Direktor bolnice "Sveti Jovan", dr Mileta Popov, obraćajući se prisutnima na otvaranju podsetio je na razvojni put ove medicinske ustanove, započet 2001. godine. Njeni osnivači i vlasnici jesu specijaliste medicine dr Laslo Torde, dr Mileta Popov, dr Vladimir Arsenić i dr Predrag Matejin. Uz njih su, u međuvremenu, suvlasnici postali i dr Miroslav Davidov i viši medicinski tehničar Ratko Radulović.
 
      
 
Kako je istakao jedan od osnivača, dr Laslo Torde, Bolnica "Sveti Jovan" nije, za sada, na spisku zdravstvenog osiguranja, ali se nada da će to postati. 
- Zaista nema razloga da se privatne zdravstvene ustanove ne izjednače u tom pogledu sa državnim – kaže dr LasloTorde. – A tada, mislimo da ćemo biti konkurentni, budući da nećemo imati liste čekanja. Stručnost se, naravno, podrazumeva.
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton poželeo je zaposlenima uspešan rad i podsetio da tradicija institucionalne zdravstvene zaštite u gradu datira još od 1769. godine, kada je počela s radom prva bolnica u Velikom Bečkereku. Dakle, već punih 240 godina. 
- Bolnica "Sveti Jovan", koju danas svečano otvaramo, svojevrstan je izazov i vremenu u kom živimo i novim tendecijama u razvoju i primeni medicinske nauke i struke. Svojevrstan je izazov i neimarima koji će dalje izgrađivati grad, jer ovaj savremeni objekat zadovoljava i stroge arhitektonske i estetske kriterijume, čineći novi reper gradskog graditeljstva. Konačno, možda nije prikladno poželeti ovakvim ustanovama da imaju što više posla, ali možemo poželeti lekarima i osoblju bolnice "Sveti Jovan" da, u skladu s Hipokratovom zakletvom, sebe i dalje i još više stavljaju u službu humanosti, predano se posvećujući primeni novih medicinskih znanja i pružajući pomoć onima kojima ta pomoć bude potrebna – rekao je Aleksandar Marton.
 
 
Umesto dosadašnjih pet, nova bolnica "Sveti Jovan" imaće 20 kreveta, kompletnu dijagnostiku, specijalističku i konsultantsku službu, tri operacione sale sa savremenom opremom, a na četiri odeljenja - hirurškom, internom, ginekološkom i dečijem – biće zaposleno 15 lekara specijalista i oko 30 medicinskih sestara. Takođe, bolnica će pružati usluge 24 časa dnevno.