Priznanja za doprinos civilnoj zaštiti

Povodom 1. marta, Međunarodnog dana civilne zaštite, juče je Gradski štab civilne zaštite održao svečanu sednicu i uručio priznanja najzaslužnijima za doprinos bezbednosti i unapređenju civilne zaštite. Zamenik predsednika Saveta za odbranu i bezbednost i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton je u uvodnoj reči istakao značaj ove delatnosti. On je podsetio da su u ratovima vođenim posle Drugog svetskog rata, s naglim razvojem avijacije i drugih ubojnih sredstava, počeli naglo da rastu i gubici civilnog stanovništva, tako da bi danas, prema pojedinim procenama, u odnosu na gubitke u oružanim snagama, na jednog poginulog vojnika poginulo 10 do 15 civila.
 
 
- Danas skoro ni jedna zemlja u svetu u svojim doktrinama i strategijama odbrane ne isključuje mogućnost eventualne agresije, lokalne sukobe, terorističke i druge aktivnosti, pa i pojave elementarnih i drugih nepogoda i nesreća širih razmera koje mogu ugroziti bezbednost i sigurnost ljudi. Sve one, a naročito najrazvijenije zemlje, sprovode organizovane pripreme na zaštiti ljudi i materijalnih dobara. Poznato je da je naš grad u poslednjih nekoliko godina bio ugrožen određenim elementarnim nepogodama, poplavama, olujnim vetrom, gradom i da su od strane nadležnih rukovodilaca grada bile proglašene elementarne nepogode na našoj teritoriji, rekao je, između ostalog, Aleksandar Marton. 
 
 
On je potom uručio i priznanja zaslužnima za doprinos bezbednosti i unapređenju civilne zaštite u proteklih godinu dana. Priznanja su dobili doktori Mileta Mihajlov, Branislav Martinov i Dragoljub Živanov, mr Borislav Nikić, Slobodan Đuričić, Gabrijela Lodi, Policijska uprava Zrenjanin, RTS – dopisništvo Zrenjanin, RTV Santos, KTV Zrenjanin i Radio Zrenjanin.