"Građenje konsenzusa za evropske integracije"

U organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetost i Centra modernih veština Beograd, a u partnerstvu sa fondacijom "Pontis" (Slovačka Republika), u zrenjaninskoj Gradskoj kući juče je u Zrenjaninu održan seminar na temu "Građenje konsenzusa za evropske integracije". Radi se o edukativno-informativnom programu namenjenom predstavnicima lokalne samouprave i lokalnih odbora političkih stranaka. Projektom se, pre svega, namerava otovriti pitanje integracije Srbije u EU, putem razmene argumenata i davanjem značaja sistematičnoj izgradnji konsenzusa o evropskoj budućnosti Srbije. U prethodnom periodu ovakav je seminar organizovan u deset gradova i opština Srbije, a nakon Zrenjanina biće realizovan u još devet. 
 
 
Seminar je otvorio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, a učesnicima su se obratili Tanja Miščević, docent na Fakultetu političkih nauka, bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije (na temu: Srbija u evropskim integracijama), Valentina Ivanić, direktorka Centra za strateška ekonomska istraživanja Vojvodina i Dragan Pejčić, savetnik za marketing i istraživanje pri Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije - SIEPA (tema: Lokalni i regionalni razvoj i investicije). 
 
 
- Ovi razgovori trebalo bi da pojasne gde se Srbija trenutno nalazi u procesu evropske integracije – rekla je Tanja Miščević. – Naravno, susrećemo se s velikim brojem pitanja u vezi s ovim procesom koji je, neminovno, državni proces, ali i proces u kom lokalne samouprave treba mnogo toga da urade. Prvi i osnovni naš zadatak jeste da objasnimo šta je to proces evropske integracije. Evropska unija nama ne treba da bude cilj, već sredstvo za ostvarenje brojnih interesa i promena koje nas čekaju, i u pravnom, i političkom i ekonomskom sistemu. Drugo pitanje na koje odgovaramo jeste kakvi su trenutni odnosi u procesu pridruživanja i treće što objašnjavamo jeste koliko je važno da postoji politički konsenzus u donošenju ovakvih odluka – istakla je Tanja Miščević tokom jučerašnjeg seminara u Zrenjaninu.