Izložba "Vasa Stajić – poslednji apostol stare Vojvodine"

U Izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu otvorena je izložba "Vasa Stajić – poslednji apostol stare Vojvodine", posvećena životu i radu jednom od najznačajnijih aktera završnih procesa nacionalnih, kulturnih i civilizacijskih preporoda vojvođanskog prostora posle 1918. godine.
 
 
Po poreklu i rođenju Banaćanin (rođen 1878. u Mokrinu, umro 1947. godine u Novom Sadu), a po političkom i multikulturalnom delovanju Srbin, Vojvođanin i Evropljanin, Stajić je istraživao prošlost Vojvodine i Novog Sada i bio jedan od prvih arhivista Vojvodine i Srbije. Kako je istakla Nada Boroš, direktorka zrenjaninskog arhiva, ova izložba, ostvarena u saradnji Muzeja grada Novog Sada, Istorijskog arhiva grada Novog Sada i Istorijskog arhiva Zrenjanin, pokušaj je da se predstavi ličnost Vase Stajića, koji je  nepravedno izostavljen iz udžbenika istorije.
 - Kao umni i aktivni predstavnik ne samo svoga naroda, nego i Vojvodine već uobličene višenacionalne, multikonfesionalne i multikulturalne regije, Vasa Stajić je nastojao da buduća državna zajednica Južnih Slovena bude garant ravnopravnosti svih naroda koji u njoj žive – istakla je Boroševa. 
 
 
O Stajiću je govorio i naš poznati novinar i publicista Dimitrije Boarov. On je naveo jedan od Stajićevih poznatih citata "Šta to znači: Srpska Vojvodina. Da li to znači Banat, Bačka i naša Baranja bez Nemaca, bez Mađara, bez Bunjevaca, Šokaca, Slovaka i banatskih Hrvata, bez Rumuna?… Vojvodina će, prema tome, biti konačno naša, ne od dana potpisivanja mira u Velikom Trianonu, nego od onoga dana kad mi prezremo sve preživele nacionalističke fraze, kad nađemo način da zadovoljimo raznorodno stanovništvo Vojvodine, kad mu prestanemo sugerisati protivdržavno i razorno stanovište prema Jugoslaviji, kad mu ostavimo mogućnost poistovećivanja s Evropom, a ne sa Balkanom, kad mu u prvom poistovećivanju budemo mi prednjačili. A taj veliki zadatak naš toliko otežavaju šovinisti koji viču kako je priroda jača od ljudi, životinja u čoveku jača od humanističke mu misli, pa traži da Nesrbima bude u našoj kući gore no što je nama bilo u Mađara, traže građanski rat, traže i opet gadne borbe narodnosne, nekulturne, nemoralne, kojih bi nam već moglo biti dosta..."
 
 
Izložbu je otvorenom proglasio predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, rekavši, između ostalog, da mu je Vasa Stajić jedan od uzora u političkom delovanju, kojim se bavi već 11 godina.
 - Pozivam što više mladih iz Zrenjanina da posete ovu izložbu i saznaju da je na pedesetak kilometara od našeg grada rođen velikan koji je neopravdano pao u zaborav. Nažalost, izgleda da je to zbog toga što je Stajić bio miran i uspravan čovek,  i što se, na ovim prostorima, neki drugi izgleda više cene – rekao je Marton.  
 
Otvaranju izložbe prisustvovali su načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Tanja Dulović, kao i jedan od autora teksta u izložbenom katalogu Bogoljub Savin. 
 
Izložba će, u salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu, ul. Narodnog fronta 5, biti otvorena do 30. aprila 2009. godine.