Osveštano zemljište za izgradnju hrama na Bagljašu

U zrenjaninskom naselju "Bagljaš", na prostoru kod raskrsnice ulica Bulevar Veljka Vlahovića i Stražilovska u nedelju, 26. aprila, postavljen je krst i osveštano zemljište na kom će ove godine početi izgradnja Hrama Svemilostivog spasa. 
 
Osveštenje je obavio episkop banatski gospodin Nikanor, uz služenje sveštenstva Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin. Osveštenju je prisustvovao i novi gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, koji je rekao da će lokalna samouprava pomoći izgradnju hrama u skladu s mogućnostima, i da je želja svih da on bude izgrađen u što kraćem roku. 
- Raduje informacija o broju donatora zainteresovanih za učešće u izgradnji hrama i siguran sam da ćemo uspeti da realizujemo prvu planiranu fazu, odnosno izgradnju temelja – istakao je Mihajlov.  
 
 
Na prvoj donatorskoj večeri, koja je potom održana u hotelu "Vojvodina", sakupljeno je 1.984.000 dinara i 2.400 evra za izgradnju hrama, a dobrotvori su obećali još 1.000 evra. Ranije je prikupljeno 2.300.000 dinara, a svojevremeno je za izradu projekta obezbeđeno 40.000 maraka. Grad Zrenjanin, za izgradnju temelja crkve, izdvojio je milion dinara. 
 
Kako je rekao protonamesnik Slobodan Čestić, predsednik Odbora za izgradnju hrama na Bagljašu, za izgradnju je potrebno dva i po miliona evra, a za izlivanje temelja – 260.000 evra. Autor projekta je arhitekta Dragan Antonijević, koji se rukovodio raškom srpskom stilskom gradnjom, poput manastira Studenica, Sopoćani i Dečani – u centralnom delu, površine 600 kvadrata, kaže da će u hramu biti mesta za hiljadu duša. Izvođač radova biće beogradski "Energoprojekt", koji je donirao 50.000 evra.
 
Obraćajući se dobrotvorima i sveštenstvu, gospodin Nikanor izrazio je veliku radost i zadovoljstvo što se, kako je rekao, "voljom božjom, činom osveštanja zemljišta i krsta, u ove svetle dane, dane kada proslavljamo vaskrsenje Gospodnje, otpočinje veliko i Bogu ugodno delo – izgradnja novog hrama, koji se posvećuje vaskrslom Hristu i njegovom vaznesenju."
 
Tokom donatorske večere posebna zahvalnost upućena je Gradu Zrenjaninu – na donaciji od 1.000.000 dinara, Humanitarnoj organizaciji "Svetosavlje" – na prilogu od 900.000 dinara, "Jugoremediji" – na pomoći od 400.000 dinara, kao i arhitekti Vojislavu Radošu, našem sugrađaninu, koji je izradio trodimenzionalnu animaciju budućeg hrama, emitovanu na video-bimu. Nije izostala ni zahvalnost lokalnim medijima i svim ljudima dobre volje.