Otvoren 59. festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nebojša Bradić i prvakinja Srpskog narodnog pozorišta (SNP) Gordana Đurđević-Dimić otvorili su sinoć u Zrenjaninu 59. festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. 
 
Festival, koji se već tradicionalno održava u Narodnom pozorištu  "Toša Jovanović", do 27. aprila predstaviće sedam dramskih ostvarenja i četiri predstave za decu, u izboru selektora Miroslava Radonjića. Zrenjaninskoj publici prvo su se predstavili domaćini – NP "Toša Jovanović" izvelo je predstavu "Mrtve duše" N. V. Gogolja (korišćene dramatizacije Mihaila Bulgakova, Milana Lasice i Vladimira Staniska), u režiji Ljuboslava Majere. U selekciji su i predstave: "O nasilju", prema Šekspirovom Titu Androniku, u adaptaciji i režiji Anđelke Nikolić i koprodukciji kikindskog Narodnog pozorišta i "Hop.la!" iz Beograda; "Brod za lutke" Milene Marković, u režiji Ane Tomović i izvođenju drame SNP; "RazBOYnici" Fridriha Šilera, u režiji Nikole Zavišića i izvođenju subotičkog Narodnog pozorišta; "Terapija", prema tekstu Kristofera Đuranga, u režiji Olivere Đorđević i izvođenju subotičkog Pozorišta "Deže Kostolanji"; Molijerov "Mizantrop", u režiji Anke Bradu i izvođenju Novosadskog pozorišta, te predstava "Je li bilo kneževe večere?" autorke i rediteljke Vide Ognjenović, a u produkciji SNP, na čijoj će sceni u Novom Sadu i biti odigrana. 
 
 
U selekciji predstava za decu biće izvedene: "Vetruškina ledina" Uglješe Šajtinca, u režiji Irene Tot i produkciji Lutkarske scene "Toša Jovanović" Zrenjanin;  "Puk" Valerija Petrova, u režiji Emilije Mrdaković i izvođenju Scene za decu novosadskog Pozorišta mladih; "YOU" Marine Đurić-Bjelić, u adaptaciji i režiji Biljane Vujović i izvođenju Dečjeg pozorišta iz Subotice, kao i "Uspavana lepotica", po motivima Šarla Peroa, u adaptaciji i režiji Veselina Bojdeva, koju će izvesti Scena za decu Pozorišta mladih, Novi Sad. 
 
U okviru pratećih programa biće otvorena izložba "Pod talijinim krovom" autora Ferenca Nemeta i Ivane Kukolj-Solarov, posvećena 170-oj godišnjici izgradnje pozorišne sale u Zrenjaninu, kao i promocije knjiga "Odlike dramske bajke – preoblikovanje modela bajke u srpskoj dramskoj književnosti" Milivoja Mlađenovića, "Dijalog o festivalima"  Simona Grabovca i "Značenja srpske komediografije – od Joakima Vujića do Branislava Nušića" Milenka Misailovića. Predstaviće se pozorišne novine "Ludus", a biće otvorena i radionica za glumce i lutkare, koju će voditi Irena Tot. Tokom festivala biće izvedene i predstave studenata glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
 
Nagrade će biti dodeljene na završnoj večeri 27. aprila, a u čast nagrađenih, niško Narodno pozorište izvešće predstavu "Bura" Vilijama Šekspira u režiji Andraša Urbana. Stručni žiri, koji čine subotička glumica Margit Karna, reditelj Dragoslav Todorović iz Beograda i pozorišni kritičar Igor Burić iz Novog Sada, dodeliće nagrade za najbolju dramsku predstavu u celini, kao i najbolju predstavu za decu u celini, najbolju režiju i četiri ravnopravne glumačke nagrade. Biće dodeljene i nagrade za najbolju scenografiju, kostim, nagrada "Tihomir Mačković" za najbolju kreaciju lutaka, te nagrada za najbolju muziku, specijalna nagrada za tekst ili dramatizaciju, kao i nagrada mladom glumcu/glumici.