Ozvaničena saradnja arhiva Zrenjanina i Segedina

U Segedinu je 26. marta potpisan sporazum o saradnji između Arhiva Čongradske županije iz Segedina i Istorijskog arhiva Zrenjanin. Sporazum su potpisali direktor Arhiva Čongradske županije dr Biernacki Karol i direktorka Istorijskog arhiva Zrenjanin Nada Boroš, a svečanosti su prisustvovali predsednica županije Čongrad Mađar Ana,  načelnica Srednjebanatskog okruga Tanja Dulović i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. 
 
Saradnja dva arhiva uspostavljena je pre dve godine, prilikom obeležavanja 60-godišnjice rada Istorijskog arhiva Zrenjanin. Od tada se ona intenzivira, jer je u kontaktima i razgovorima zaključeno da je u interesu oba arhiva da se uspostavi čvršća i trajnija saradnja u cilju jačanja i proširivanja uzajamne naučne, stručne i kulturne saradnje. Sporazumom o saradnji definisano je područje saradnje dva arhiva: recipročno istraživanje arhivske građe u okviru zakonskih mogućnosti, razmena stručnih iskustava u radu sa arhivskom građom posebno u sferi zaštite arhivske građe i digitalizacije, organizovanje zajedničkih izložbi, naučnih savetovanja i skupova, razmena stručnih i naučnih izdanja i zajedničko pojavljivanje na konkursima koje finansira Evropska unija. 
 
Potpisnici Sporazuma u Segedinu ocenili su da će uspostavljena saradnja doprineti razvoju arhivske struke, nauke i kulture.