Razrešen gradonačelnik Goran Knežević

14:20 časova
 
Odbornici Skupštine grada Zrenjanina na sednici koja je u toku, većinom glasova nakon tajnog glasanja, razrešili su gradonačelnika Gorana Kneževića. Zahtev za razrešenje podnela je vladajuća koalicija (DS, G17 plus, SPO, "Odbrana Zrenjanina", LSV, Pokret "Ravnopravnost", SVM), uz obrazloženje da je "zbog sedmomesečne sprečenosti gradonačelnika da obavlja tu funkciju, čime je ugroženo normalno funkcionisanje lokalne samouprave, neophodno pokrenuti inicijativu za njegov opoziv i izbor novog gradonačelnika". Ova koalicija prihvatila je predlog Gradskog odbora Demokratske stranke u Zrenjaninu da za novog gradonačelnika bude predložen direktor Opšte bolnice "Dr Đorđe Joanović" dr Mileta Mihajlov.
 
Prvih sat ipo današnje sednice proteklo je u utvrđivanju dnevnog reda. Odbornici opozicije predložili su za dopunu dnevnog reda više od dvadeset tačaka, od kojih Skupština ni jednu nije prihvatila. Odnos glasova danas je bio, u najvećem broju slučajeva, 40 prema 24 u korist vladajuće koalicije, s obzirom da je sednici prisustvovalo 64 odbornika. 
 
Prva tačka dnevnog reda, predlog za razrešenje gradonačelnika Kneževića, izazvala je, takođe, jednoiposatnu diskusiju, u kojoj su uglavnom učestvovali odbornici opozicije, pre svih iz Srpske radikalne stranke, i koja je obilovala disonantnim tonovima. U jednom trenutku, svi odbornici SRS obukli su jednobrazne majice, s natpisima koji je predsednik Skupštine Aleksandar Marton ocenio kao "neprimerene". Predrag Jeremić, predsednik odborničke grupe "Za evropski Zrenjanin" predlog za smenu Gorana Kneževića ocenio je kao "iznuđen i neminovan potez koji uvažava realnost ". 
 
Tajnim glasanjem, sa 40 glasova "za" i nijednim "protiv", odbornici Skupštine grada razrešili su Gorana Kneževića funkcije gradonačelnika. Poslanici opozicionih stranaka nisu učestvovali u glasanju, a u glasačkoj kutiji, među 40 ubačenih listića, nije bilo nevažećih. Odluku odbornika saopštio je predsednik komisije za sprovođenje glasanja o razrešenju gradonačelnika, odbornik Miloš Vučković. 
 
Razrešenjem gradonačelnika prestao je mandat i njegovom zameniku, Goranu Kauriću, kao i članovima Gradskog veća. 
 
U nastavku sednice uslediće procedura izbora novog gradonačelnika.